Så enkelt gör du egen växtnäring

Publisert:

Brukar du köpa växtnäring på plastflaska och använda i trädgården? Vet du att du enkelt kan göra egen växtnäring av det du har i trädgården, akvariet eller blomkrukorna? Trädgårdsexperten Jessica Lyon från Odlingstv delar med sig av sina bästa tips.

– Varför ska man hålla på att köpa saker som man kan plocka och göra ännu bättre själv?, säger Jessica Lyon, trädgårdsexpert från Odlingstv.

Ofta köper man växtnäringen i en plastflaska eller dunk och tar kanske bilen till affären, inte så miljövänligt. Och du riskerar dessutom att mest få NPK, kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Men vill du ha med alla mikro- och makronäringsämnen, vilket du vill, då gör du din egen växtnäring.

– Om växterna får i sig mer fullödig näring så görs det också studier på att de heller inte lika lätt tar upp farliga tungmetaller ur jorden, säger Jessica Lyon.

Låt hinken stå en vecka – sedan är växtnäringen färdig att använda.

– Alla gröna växter innehåller alla mikro- och makronäringsämnen som är bra för växterna att ta upp. Ta en näve av något lämpligt grönt, det går bra att plocka från krukväxter, akvariet eller trädgården. Lägg i en hink med vatten, sätt på ett lock, för det kan lukta. Låt det stå minst en vecka, säger Jessica Lyon.

När du sedan använder din växtnäring är det bra att kontrollerar hur mycket näring dina olika växter behöver, det kan skilja väldigt mycket. Antingen använder du den outspädd eller så spär du ut den, beroende på vad du ska vattna och ge näring.

– Det här fungerar mycket, mycket bättre än det man köper för det här är fullödigt, här finna alla 18–19 mikro- och makronäringsämnen som växterna behöver, säger Jessica Lyon.

Enkelt, ekologiskt och dessutom gratis.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.