Bevattningsförbud råder – så här funkar det

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2018-06-04

Glöm vattenspridaren och att fylla poolen, vattenbrist leder till bevattningsförbud.

Det råder bevattningsförbud i flera kommuner i Sverige men vad innebär det egentligen? Och vad händer om du bryter mot det? Mats Lindberg, Va-chef på Nyköping vatten reder ut begreppen.

Gräsmattorna blir brunare och brunare. Blommorna i rabatten slokar och det enda vi vill är att springa genom strålarna från vattenspridaren, plumsa i poolen eller bälga i oss litervis av vatten. Då slår bevattningsförbudet till. Vad händer nu?

– När vi såg att vattenuttaget låg 30 procent över det normala 10 dagar tillbaka valde vi att införa bevattningsförbud förra veckan i Nyköpings kommun, säger Mats Lindberg, Va-chef på Nyköpings vatten. Med visdom från förra året är det bättre att ta det beslutet redan nu och inte senare i sommar. Till midsommar kanske vi kan släppa på förbudet om det kommer tillräckligt med regn.

Bevattningsförbudet innebär att gräsmattor inte får vattnas och pooler inte får fyllas. Det är inte heller tillåtet att använda vattenspridare. Till kommunen ringer förtvivlade innevånare som ser sin nyanlagda gräsmatta torka bort, eller rabatternas blommor vissna i värmen.

– Det är klart att man måste få göra undantag och det är ju inte meningen att din nya gräsmatta eller blommorna i rabatten ska dö, säger Mats Lindberg. För målarna är det till exempel högsäsong för fasadtvätt och använder de en kubik vatten till att tvätta med så är det helt ok, men folk är väldigt på och ringer och anmäler.

När Nyköping vatten får in anmälningar åker de oftast ut och pratar med personen ifråga. Det brukar få folk att tänka efter.

– Säg att vi har 50 000 personer, om alla sparar 10 liter, då blir det en rätt stor skvätt, säger Mats Lindberg. Men idrottsanläggningarna till exempel, de behöver vattna sina stora gräsmattor, då går det åt stora mängder vatten. Där jobbar vi på att hitta innovativa lösningar.

Det kommunen kan göra om någon slösar vidare med vattnet är att strypa tillförseln av vatten. Men det är inget de behövt göra hittills.

– Det vill vi helst inte göra eftersom det kan drabba ett helt område, det går inte att strypa till bara ett hushåll. Vi får inte heller stänga av vattnet helt, det kan ju finnas barn i familjen som drabbas, och det går ju inte, säger Mats Lindberg. Men trycket blir väldigt dåligt och det kan vara nog så irriterande.

Om man har egen brunn gäller förstås inte bevattningsförbudet men det kan vara bra att tänka sig för ändå.

– Någon ringde och hade tom brunn efter att ha fyllt poolen, de fick sig nog en tankeställare. Återhämtningen om man tömmer en brunn helt och hållet är mycket längre än om den har lite vatten kvar.

Vill man fylla en liten plastpool till barnen går det bra men det är dumt att stjälpa ut vattnet efteråt. Försök att återanvända det.

– När förbudet infördes såg vi att det stannade upp, men det gick inte neråt. Nu har vi en nedåtgående trend på förbrukningen som vi följer noga för att se om det är tillräckligt. Vi skulle behöva ungefär 100 millimeter, och sedan 20–25 millimeter några dagar då och då fram till midsommar, då skulle vi nog kunna släppa på bevattningsförbudet, säger Mats Lindberg.

I Nyköping ser bevattningsförbudet ut så här, men det kan skilja mellan olika kommuner

  • Det är inte tillåtet att vattna gräsmattor
  • Det är inte tillåtet att använda vattenspridare
  • Det är inte tillåtet att fylla pooler.

8 bra tips för att spara på vattnet:

  1. Vattna med vattenkanna, då går det inte åt lika mycket vatten.
  2. Försök att samla regnvatten i tunna att vattna med.
  3. Tvätta bilen i en tvätthall, många tvätthallar återanvänder vattnet och då går det åt mycket mindre.
  4. Använd lilla knappen på toaletten om du bara kissat.
  5. Kör inte tvätt- eller diskmaskin förrän de är fulla.
  6. Ta en snabb dusch, stäng av vattnet under tiden du schamponerar håret och tvålar in dig.
  7. Behöver du spola en stund för att få kallt vatten? Fyll en kanna och ställ i kylen i stället.
  8. Laga droppande kranar och rinnande toaletter, de läcker mer vatten än du kan tro.