Odla lyxmaten i trädgårdslandet

Uppdaterad 2018-04-03 | Publicerad 2018-03-29

Körsbärspaprika, lila sockerärt och prunkhallon sätter guldkant på maten.

Smörslungad sparris, nykokt färskpotatis, hallonparfait. Det är inte svårt att sno ihop en riktig lyxmiddag om du odlar rätt saker i din trädgård. Här är tips på lyxiga råvaror som går att odla hemma i grönsakslandet eller växthuset.

Visst kan det vara gott med rädisor och sallad men ärligt talat, är det väl delikatesserna man vill åt. Nyplockad sparris. Årets första färskpotatis och solvarma hallon. Det gäller att välja vad man ska odla i sin trädgård för att få till en hel meny. Här är några som sätter guldkant på både frukosten och middagstallriken.

  • Körsbärspaprikan ”Koral” har små, runda, köttiga, gröna frukter på cirka 2–3 cm. Mogna övergår de i rött men kan skördas i alla stadier. Använd som tapasgrönsak till inläggningar eller med en god fyllning. 38 kr, Impecta.
  • Bittergurka ”Naja” är en klängväxt från Västindien med ovala, ljusgröna-vita frukter som övergår i orange, vilka täcks av små knölar i ordnade rader. Ingår traditionellt i orientaliska kök. Frukterna skördas gröna och bör tillagas innan de äts. 29,50 kr, Impecta.
  • Finska jättelingon ”Otson Karkki” väger mer än dubbelt så mycket som vanliga lingon. Sötsyrlig smak och passar i stenpartier. blomqvistplantskola.com
Körsbärspaprika, bittergurka och jättelingon.
  • Prunkhallon ”Olympic double” har fantastiska blommor och söta bär. I Alaska växer de vilt och här sköts de som vanliga hallon. Seeds-gallery.shop
  • Långbönan ”Red Noodle” har mörkt vinröda, 40–50 cm, långa bönor i knippen. Näringsrik, helt trådfri med delikat nötsmak. Ångkokas eller wokas. 38 kr, Impecta.
  • Honungsbär (Blåbärstry) ”Vostorg” är en ny rysk sort med bär som mognar redan tidigt i juni. Bären är mycket söta och innehåller höga värden av antioxidanter. blomqvistplantskola.com
Prunkhallon, långböna och blåbärstry.
  • Honungsmelon F1 ”Honey Blonde” har vackert gula, runda till ovala frukter, ca 10-15 cm i diameter. De har sött, saftigt, orange fruktkött. Utmärkt för nordiskt klimat. 46 kr, Impecta.
  • Havtorn ”Eva” är en korsning av en vild sort från Torneå/Haparanda och en storfruktig rysk sort. Bären är stora och grenarna nästan taggfria. blomqvistplantskola.com
  • Minikiwi ”Issai”. Självbefruktande sort men kan ge bättre skörd om den samplanteras med ”Tage”. Ger plommonstora frukter som äts med skal. Mognar sent, i Skåne från mitten av september och cirka 3 veckor framåt. Minikiwi är känslig för frost under knoppsprickningen. Odla.nu
Honungsmelon, havtorn och minikiwi.
  • Sockerärten ”Shiraz” med vackra, tvåfärgade blommor följs av purpurfärgade skidor rika på antioxidanter. Skördas späda och äts råa, ångkokta eller wokade. Färgen bleknar till mörkt grön vid tillagning. 38 kr, Impecta.
  • Svarthallon ”Jewel” (Rubus occidentalis). Ett okänt bär i Sverige men är betydligt vanligare i USA där den odlas kommersiellt. Det är den unika smaken på bären som gör dem intressanta. Bären påminner om björnbär men har gråblå dagg och en annorlunda kryddig smak. 56 kr, Odla.nu
  • Krusbär ‘Hinnonmäki’, röd. Liten upprättväxande buske. Rikligt med små röda goda tunnskaliga bär. Mogningstid från slutet av juli och framåt. Härdig buske som är motståndskraftig mot mjöldagg. Lättodlad och anspråkslös. Zon 6. Blomsterlandet.
Sockerärt, svarthallon och krusbär.