Odla lökar i kruka

Publicerad:
Uppdaterad:
Färdigdrivna lökar som krokus är lätta att plantera. Lyft dem ur den lilla plastkruka och tryck ner i en större kruka med ny jord – klart!
Foto: Thinkstock och Johnér
Färdigdrivna lökar som krokus är lätta att plantera. Lyft dem ur den lilla plastkruka och tryck ner i en större kruka med ny jord – klart!

Odla – Tips för din odling

Tjuvstarta våren med färdigdrivna lökar i kruka – krokus, pärlhyacint, påskliljor och tulpaner.
Dessutom – krokus är ett säkert vårtecken som trivs lika bra inomhus som utomhus

Vilka sorter ska jag välja?

Utbudet är stort och vilka sorter du väljer är främst en smaksak – bland vårens lökväxter finns något för alla! Krokus, pärlhyacint, påsk- och pingstliljor, tulpaner och kungsängsliljor. Du behöver heller inte välja bara en sort, lökväxterna går utmärkt att plantera tillsammans i en stor kruka och blir fantastiskt vackra sida vid sida i små lökglas på fönsterbrädan. Ska krukan med lökväxterna placeras utomhus kan du med fördel välja sorter som ofta lämnas ifred av rådjur och harar. Kungsängsliljor, narcisser och krokus brukar inte intressera hungriga trädgårdsbesökare.

Foto: Johnér

Hur sköter jag om lökarna?

Färdigdrivna lökar är mycket lätta både att plantera och sköta om. Lägg lecakulor i botten av en kruka och fyll på med jord. Lyft ut lökväxterna ur sina plastkrukor, tryck ner dem i jorden och vattna. Om krukan ska stå utomhus kan du täcka jorden med mossa för att skydda mot kraftiga skyfall och kyla. Vill du hellre plantera lökväxterna i en vacker korg kan du plasta in insidan och sedan fylla på med lecakulor och jord. Lökväxter blommar längst om de får stå svalt, så om de ska stå inomhus bör du tänka på att inte placera dem för nära ett element eller annan värmekälla. Om de står utomhus bör du heller inte lyfta in dem under frostiga nätter. Skydda hellre krukan med tidningspapper eller ett tunt skynke och placera den nära en husvägg. Vattna lökarna sparsamt och plocka bort vissnade blommor och blad efter hand.

Vad gör jag med lökarna sen?

När lökarna har blommat färdigt finns all anledning att spara dem. Om du planterar ut dem i rabatten kommer de att titta upp igen lagom till nästa vår! Blommar lökarna över medan jorden ute i rabatten fortfarande är frusen kan du förvara lökarna på en sval och frostfri plats. Se till att de fortfarande omges av en del jord och fukta dem emellanåt tills tjälen har gått ur jorden och de kan planteras ut.

Tänk på!

Välj lökväxter i handeln som ser kraftiga och friska ut och undvik spädare exemplar. Om de ska stå utomhus bör du heller inte köpa färdigdrivna lökar som har stått för varmt i handeln – de behöver vara vana vid lite kyla för att klara sig!

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA