Bilden av en lögn

Martin Aagård om den förljugna världsbild som driver kriget mot terrorismen

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi, Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz och USA:s president Donald Trump förenas kring globen.

Bilder som fångar tillståndet i världen brukar sällan tas på välarrangerade presskonferenser.

Men i förra veckan hände det.

Abd al-Fattah al-Sisi, kung Salman och Donald Trump – tre musketörer i kriget mot terrorismen – lade förra lördagen sina händer på en lysande jordglob under invigningen av ett nytt center mot extrem ideologi.

Kamerorna smattrade.

Och plötsligt hade den allt mer förljugna världsbild som driver kriget mot terrorismen fått en illustration som gjorde att man inte kunde annat än skratta.


Det var spänt inför Trumps möte i Saudiarabien.

Hur skulle den församlade sunnimuslimska världen ta emot den mest antimuslimske presidenten någonsin?

Han som påstått att saudiaraber knuffar ut homosexuella från fönster och lovat att vinna kriget mot terrorismen en gång för alla. Som i sitt installationstal påstod att han nu skulle ”utrota radikal, islamsk terrorism från jordens yta”. En överbefälhavare som de senaste månaderna upprepade gånger bevisat sin totala oförutsägbarhet.

Plötsligt faller världshistoriens största reguljära bomb i Afghanistan.

Lika plötsligt dimper 59 Tomahawkmissiler ner i Syrien. Rysslands premiärminister hävdade att de bara landade ”centimeter” från de ryska styrkorna.

Veckan efter påstår Trump att han skickat en ”armada” mot Nordkorea, ”very powerful”. Men flottan han syftade på var inte alls på väg mot Pyonyang, tvärtom, den åkte åt andra hållet. Mot Australien.

Allt detta har gjort att Mellanösterns ledare fruktar honom.


Som statsvetaren Anders Persson påpekade i Studio ett häromdagen fruktar de hans irrationalitet till den grad att det faktiskt ger honom en viss möjlighet att påverka. Ingen arabisk ledare törs säga nej till Trump, av ren skräck för vad han kan ta sig till.

Och mötet i Riyadh verkar också ha gått alldeles strålande.

På sin första utlandsresa gjorde USA:s nye president en vapenaffär värd 110 miljarder dollar – långt större än vad Obama lyckats med på sina åtta år. En affär som stärker Saudis förmåga att bekämpa terrorismen enligt Trump – USA ska ju inte längre agera världspolis.

Vapnen kommer att användas till att bomba Jemen lite närmare stenåldern. Ett av världens fattigaste länder som 2015 angreps av Saudiarabien när en rebellgrupp stödd av Iran tagit makten. Attackerna som utförts med amerikanska precisionsbomber har förstört landets infrastruktur och förvärrat den redan extrema svälten. Som ett resultat har miljoner jemeniter radikaliserats i sitt hat mot det land de ser som ansvarigt – USA.


På sitt besök i Saudi försäkrade utrikesminister Rex Tillerson att USA jobbar för en diplomatisk lösning på konflikten.

Fint.

Gärna en diplomatisk lösning – men först en rejäl vapenaffär.

Men det var inte den enda insats mot terrorismen Trump gjorde under sitt besök.

Han lade också sina små händer på en lysande jordglob och lanserade Global center for combatting extremist ideology. Ett antiextremistiskt center som ska ligga i … och det här är tyvärr inget skämt … wahabbismens hemland, som i decennier producerat extrema tolkningar av Islam, finansierat radikala moskéer över hela världen och betalat för terrorgrupper som talibanerna, al-Qaida, al-Nusra-fronten och IS.

Det land som Hillary Clinton hävdat är den största källan till kapital för islamistiska terrorgrupper.

Det påkostade centret ska använda sig av de senaste digitala övervakningsteknologierna för att hitta potentiella terrorister. Det ska inte gå mer än sex sekunder efter att en radikaliserad tonåring i Örebro postar en hatisk kommentar i ett nätforum innan det plingar till i centret i Riyadh.

En övervakningsapparat av en hittills osedd magnitud som nu lämnas i händerna på landet som gav oss Usama bin Ladin.

Endast en narcissistisk idiot som Donald Trump kan undgå att se ironin i det hela.


När IS startades var Saudiarabien organisationens näst viktigaste finansiär efter Qatar, enligt meriterade terrorforskaren Loretta Napoleoni. Pengarna kom inte direkt från kungahuset, utan från människor i dess närhet. Saudi har dock förlorat inflytande över gruppen och när IS utropade sitt kalifat blev de ett direkt hot – plötsligt fanns ett nytt heligt land i Mellanöstern. Hotet från det sönderfallande IS har upplevts som så stort att försvarsföretaget Airbus fick kontrakt på att bygga en mur mellan Saudi och Irak.

Vem vet, kanske fick Trump med sig en offert hem.

Så nej, kanske hatar inte Trump den muslimska världen trots allt.

De europeiska konservativa och deras svans av rasideologer som så länge hoppats på ett civilisationernas krig hade fel. Det blir inget krig så länge muslimska kungar är hans affärspartners och allierade i hatet mot Iran.


Det finns så klart pengar att göra. Kriget mot terrorismen är en bransch som bara i USA omsatt triljarder skattedollar. Dagen efter vapenaffären slog också militärföretagen Lockheed Martin General Dynamics, Raytheon och Boeing börsrekord.

Däremot pågår ett utnötningskrig mot Mellanösterns fattiga som finansieras av den globala elit som träffades i Riyadh.

De handlar inte bara om Jemen.

Det handlar om vilka som blir offren i deras förljugna krig mot radikaliserade muslimer.

Samtidigt som han skapar nya jobb i den amerikanska försvarsindustrin lägger Trump all sin politiska prestige på att stoppa de syrier som försöker fly undan IS-krigarnas terror. Ett öde som även skulle drabba jemeniter om de bara kunde fly. Deras enda väg ut är över Röda havet.

Samtidigt har terrorkriget på allvar nått Europas civilbefolkning. Kanon­maten i de saudifinansierade terrorgrupperna i Syrien och Irak rekryteras från de europeiska huvudstädernas fattigaste förorter.


Och i måndags kväll ägde den vidrigaste attacken sedan Utøya rum i en av Europas mest kända arbetarstäder. Långt bort från Riaydhs svala serverhallar hamnar Europas barn i terrorkrigets korseld. Långt bort från vapenaffärer värda tusentals miljarder kronor.

Vita konservativa och högerextrema partier som ser Trump som sin allierade utmålar sedan Mellanösterns flyende befolkning som det stora hotet mot vår civilisation. Deras förläggningar bränns av hembygdsrasister som tror att de är fundamentalistiska sändebud från Trumps nya kompisar i Saudiarabien. Kompisar som varit med och grunda en rörelse som nu dödar barn i Manchester.

Så ser det krig ut som de tre musketörerna ska stoppa genom att ge Saudiarabien ett eget NSA.

Under besöket belönades Trumps insatser för ”säkerheten och stabiliteten i regionen och i världen” med det saudiska kungahusets finaste utmärkelse – Abdulaziz Al Sauds medalj.

Som tack höll han ett tal där han förklarade att ingen diskussion om att förinta terrorismen skulle vara fullständig om man inte nämnde den regering som ger terroristerna fristäder, finansiell uppbackning och sociala förutsättningar för rekrytering.

– Jag pratar så klart om Iran.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.