Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Malin, Malena

Motståndet fungerade mot angiverilagen

Men hotet mot våra patienter är inte över

I dag presenterades den så kallade informationsplikten, mer känd som angiverilagen, där ett flertal områden och myndigheter berörs, medan andra undantas.

Det är sällan man ser så bred enighet som i protesterna mot angiverilagen. Alla fack, alla professionsförbund, regioner, sjukhus: ALLA har ställt sig bakom.

Vi kommer inte att ange någon.

Å ena sidan: Vi vann. Protester fungerar. I en tid när det känns som om i princip allting går åt fel håll och det varje år adderas ett nytt krig eller kris till världsnyheterna har många gett upp. De rasistiska och auktoritära tendenserna blir allt värre. Vi ska förbereda våra verksamheter i händelse av krig, med underskott större än 90-talskrisen. Sjuksköterskornas strejk i somras floppade.


Det är inte konstigt att många är uppgivna. Men den här gången fungerade faktiskt organiserat motstånd. Utredaren har lyssnat på de demonstrationer och upprop som avlöst varandra sedan Tidöavtalet söps ihop och de kommande konsekvenserna för välfärden blottlades.

Det gick för att vi är många, vi är eniga och vi är övertygade. Ungefär en fjärdedel av alla yrkesaktiva i Sverige arbetar inom stat, kommun eller region. Helt centralt för oss med legitimationsyrken är en människosyn och yrkesetik som går bortom symbolpolitik. Vi kommer alltid vara mer allierade med våra patienter än med sjukhuset, budgeten, regionen, staten.

Som många som har protesterat under utredningens gång formulerat det: Ska de åtala oss allihop?


Å andra sidan. De lyssnade på oss nu. Men undantaget för den föreslagna angiverilagen gäller bara sjukvården, skolan och socialtjänsten, andra myndigheter ska börja ange papperslösa.

I Tidöavtalet ingår också skrivelser om kvalificering till välfärd. Alltså att man måste förtjäna att ta del av de svenska skyddsnäten, och en sådan utredning pågår. I SD:s Blekinge har man försökt införa tolkavgifter i vården, vilket förvaltningsrätten nyligen slog fast strider mot lagen. Deras egen regionjurist vägrade försvara tolkavgifterna i rätten.


Att vård är en mänsklig rättighet är en sanning som vi i professionen är övertygade om. Hittills har vi haft lagar som stödjer oss i det arbetet. Sedan tio år tillbaka finns en lag om vård av papperslösa, vilket Socialstyrelsens definition i princip innebär att de gratis ska få ta del av all viktig vård vi har. Trots det söker sig många av rädsla just för att bli angiven till mottagningar utanför vården, som till organisationen Läkare i världen, vars adress tidigare var hemlig men nu är öppen. Bara genom att i intervjuer prata om lagen för vård av papperslösa är generalsekreteraren Hanna Laustiola rädd för att ”väcka den björn som sover”.

För lagar kan ändras. Vad men kan försöka de tvinga oss att göra? Vad mer kan de försöka ta bort?


Den här gången lyssnade de på oss. Men det finns inga tecken på att det politiska inflytandet hos nyssnazisterna i Sverigedemokraterna kommer minska.

Så vi måste fortsätta att stå enade. Stadiga i vår yrkesetik. Vi måste alla vara lite mer som den vägrande regionjuristen. För hotet mot våra patienter är inte över.

Café Bambino: Vänsterpopulism, tyska konservativa kommunister och vad högern gör rätt

Vänsterpopulism, tyska konservativa kommunister och vad högern gör rättVänsterpopulism, tyska konservativa kommunister och vad högern gör rätt