Måste-lyssning inför fotbolls-VM i Qatar

Poddarna som förklarar varför man inte känner någon mästerskaps-pepp

Dags för fotbolls-VM i Qatar och peppen är lika hög som inför en Andra chansen-tävling i Melodifestivalen. Hur blev det egentligen så?

Samma frustration genomsyrar World corrupt, där Tommy Vietor från Pod save the world och Roger Bennett från fotbollspodden Men in blazers ser sina romantiska barndomsminnen av klassiska VM-ögonblick krossas inför det korrumperade mästerskap som nu väntar. Även om diktaturer länge använt sig av ”sportswashing” för att ta pr-poäng och vinna inflytande (hej Hitler!), gör det hotfulla världsläget just nu förtrycket extra svårt att ignorera.

World corrupt gasar på i högt tempo, pladdrigt och paradoxalt skämtsamt, med märkliga annonser för kalsonger och tandblekning insprängda. En udda fågel bland alla mörka dokumentärpoddar om Qatar-VM.

 

Sprillans ny är Spotify Dok: Templet i öknen som bygger på Olof Lundhs bok med samma namn, där han på plats i Qatar skildrat migrantarbetarnas situation. Det är måste-lyssning för alla som tänkt följa fotbolls-VM, liksom Sportbladets VM-poddavsnitt Välkommen till Qatar som sätter extra fokus på kvinnornas utsatthet.

För den som vill ha en snabbkurs i Qatars moderna historia finns P1:s Mellanösternpodd från tidigare i år, 6500 döda – berättelsen om hur Qatar fick fotbolls-VM, och en ännu mer komprimerad bild av hur kolonialism och fotbollens roll i arabländerna hänger ihop i Today, explained-avsnittet med det fantastiska namnet World cup: They built this city.

 

Det senaste avsnittet av P3 ID om David Beckham landar i det sorgliga faktum att den redan täta fotbollspensionären ska ha tagit emot 1,8 miljarder kronor för att bli ”ambassadör” för Qatar och fotbolls-VM.

När girigheten och hänsynslösheten blir för mycket är det skönt att plocka upp snuttefilten The rest is history som i dagarna släppt en serie om världsmästerskapens historia. Nästan oavsett vilken mardrömsskit de pratar om lyckas Tom Hollands och Dominic Sandbrooks varma, ironiska röster alltid inge en visshet om att ”this too shall pass”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln