Regeringen köper SD:s rasistiska smörja

Man undrar hur Johan Pehrson kan sova gott på nätterna

Mattias Karlsson (SD), Richard Jomshof (SD) och Johan Pehrson (L) samarbetar tätt trots SD:s rasistiska konspirationsteorier

TV4:s Kalla fakta avslöjade i veckan att Sverigedemokraterna smygfinansierar SD-toppen Mattias Karlssons stiftelse. En stiftelse från vilken den högerextreme ideologen Karlsson författar och sprider ett manifest byggt på rasistiska konspirationsteorier.

Lika absurt som det kan låta, lika mycket har detta blivit en självklar del av svensk politik. SD är trots allt det största partiet i den regerande konstellationen, det är de som har makten. Och explicit rasism är i dag en helt normaliserad del av svensk parlamentarism.

Därför är det inte oväntat, utan givet, att reaktionerna från SD:s närmaste partners uteblir.

 

Moderaterna knäpptysta. Kristdemokraterna knäpptysta. Liberalerna får via partiledaren Johan Pehrson ur sig en tweet som tycker att det är ”konstigt” att Mattias Karlsson sprider manifest som deklarerar att eliten försöker ersätta svensk kultur med radikal islam. Så feg är Pehrson, tydligare än så törs han inte vara.

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) var inte sen att haka på och understryka att han också tror på manifestets konspirationsteori om ett pågående folkutbyte: ”Svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land. Det pågår en islamisering. Det är inga konspirationsteorier utan fakta.”

Det är poänglöst att påpeka att det inte är sant, liksom att försöka konfrontera Sverigedemokraterna och utkräva ansvar för rasismen i partiet. För utan rasism finns det inget SD. I stället måste frågan riktas till deras polare, det gäng som SD styr landet tillsammans med. Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch. Men också till alla andra i M, L och KD.

 

Jomshofs påståenden om att ”svenskarna är på väg att bli en minoritet” bygger på en bild av svenskhet som till exempel gör ett antal riksdagsledamöter i M, L och KD till något annat än ”svenskar”.

Inte ens det reagerar regeringspartiernas företrädare på. Inte deras talespersoner, folkvalda, politiska tjänstemän eller press- och kommunikationsfolk.

De håller tand för tunga, troligen övertygade om att det är långsiktigt smartare att göra så än att ta strid, eller att ens öppna käften.

Sedan återgår de till gemensamma utspel och gemensamma presskonferenser med SD.

 

På så sätt legitimerar de rasismen och konspirationsteorierna. De berättar för alla medborgare som inte ingår i Jomshofs definition av ”svensk” att folkutbytesteorin är en helt okej ståndpunkt när man styr landet.

Man undrar hur de kan se sig själva i spegeln, hur de kan sova på nätterna. Det är så oerhört ynkligt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.