Nobelpriset - ska vi slå vad?

Twitter viktig källa för vadslagningsfirmorna

Inför Nobelpriset i litteratur spelar numera vadslagningsfirmorna en större roll i gissningsleken, än faktiska kunskaper om litteraturen runt om i världen. Times Literary Supplement kikade i våras (11 april) på fenomenet i samband med litterära priser. De pratade med Ladbrokes och det visade sig att Twitter är en viktig källa, inte för att där twittrar litteraturexperter, utan för att där finns de som har öronen öppna för vad andra tycker och tror. När Jon Fosse inför förra årets Nobelpris plötsligt fick låga odds, berodde det på en så kallad twitterstorm.

Snittvadet ligger på 12 pund och det högsta budet lades 2013 på Svetlana Aleksijevitj, 200 pund. En vadslagare som satsade 80 pund på Vargas Llosa 2010 vann 15 000 pund (odds 40/1), medan Ladbrokes största förlust orsakades av Man Booker-prisen till Hilary Mantel. När hon fick det för andra gången, kostade det Ladbrokes 10 000 pund. Första gången hon fick det förlorade de 4 000 pund.

Men vadslagning om litteratur är en ringa post i branschen. Likväl är nyfikenheten närmast osläcklig om vilken författare som 2013 satsade 50 pund på att han själv skulle få Nobelpriset. Ladbrokes vägrar att avslöja namnet, men man undrar, inte minst då Nobelprissumman torde göra varje vadslagningsvinst onödig.

Och förlusten blir ju absolut, varken Nobelpris eller vadslagningsvinst.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln