En viktig framgång för invandrad arbetskraft

Nu kan fallet med de utnyttjade kamerunierna inte upprepas

För två år sedan berättade Uppdrag Granskning (SVT) om hur dussintals skogsarbetare från Kamerun skinnades av sin svenska arbetsgivare. De blev en symbol för hur den nya lagstiftningen om arbetskraftsinvandring gjorde det möjligt att hårdexploatera maktlösa människor.

Svenska folket reagerade med ­solidaritet. På några månader samlade man ihop närmare tre miljoner till de drabbade skogsarbetarna. Budskapet var solklart: så här ska vi inte ha det i arbetsrättens förlovade land.

Arbetarna förlorade pengar på i ­huvudsak tre sätt.

Det första var att de inte fick avtals­enliga löner. Det lyckades facket ­rätta till.

Det andra var att många av dem kom för sent till Sverige; säsongen var nästan över och de kunde inte jobba så många månader de tänkt sig. Det är nog inte mycket att göra åt.

Det tredje var att de i Kamerun blivit lovade högre lön än de sedan fick. De ”arbetserbjudanden” som de fått, var inte vatten värda när de skulle skriva avtal på plats i Sverige. I det läget hade de inget att sätta emot: Många hade tagit stora lån för att bekosta resan, nu var de tvungna att acceptera vilket avtal som helst.

Alliansregeringen rullade tummarna. När man i september 2013 revi­derade reglerna struntade man i den detaljen: Så länge lönerna låg på kollektivavtalsnivå, var det fortsatt fritt fram för skrupelfria arbetsgivare att sockra sina erbjudanden i trygg förvissning om att de var juridiskt ­värdelösa.

Men nu, äntligen, rör det på sig. I söndags (31 maj) rapporterades att regeringen avser att göra arbetserbjudanden juridiskt bindande. De tidigare motsträviga miljöpartisterna har tydligen gett med sig.

Det är en stor framgång för oss som tror på vars och ens rätt att söka lyckan i fjärran länder. Men som – till skillnad från mer cyniska ultraliberaler – samtidigt vill stoppa slavlöner. Det stärker arbetstagarna, det gynnar de företag som betalar anständigt och som nu slipper konkurreras ut av lurendrejare och det ger ökad legitimitet åt hela systemet med arbetskraftsinvandring.

Fallet med Raymond, Mary, Dickson och de andra kamerunierna ska aldrig kunna upprepas.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln