Kiev förbjuder Ukrainas kommunistparti

Fick 13 procent i förra valet

Petro Simonenko, ledare för Ukrainas kommunistparti.

Bara några timmar innan Ukrainas premiärminister Jatsenjuk igår avgick förbjöds Ukrainas kommunist­parti - ett parti som fick 13 procent i förra valet.

Beslutet fattades i parlamentet under sedvanligt slagsmål. ­Motiveringen var att partiledaren Petro Simonenko, en lätt konspirationsteoretisk herre från ­Donetsk, vägrat stödja ”antiterrorist­operationen” i östra Ukraina.

Det ukrainska kommunistpartiet har förföljts länge. Simonenko har attackerats med baseballträn, ­deras kontor i Kiev ockuperades av fascistpartiet Svoboda under Majdanupproret och flera andra kontor i landet har förstörts.

Som kommunistpartier brukar göra när de förbjuds (till exempel i Tyskland 1933) kommer de med all säkerhet fortsätta som en ­underjordisk organisation.

Beslutet öppnar dock möjligheten att förbjuda fler ukrainska partier. En av de drivande i frågan, den populäre högerextreme krigs­herren och parlamentarikern Oleh Ljasko, har tidigare motionerat om att han också vill förbjuda­ Regionernas parti.

Samtidigt innebär regerings­krisen att ett nyval kan komma väldigt snart. Med liberaler på reträtt och förbjudna kommunister ser möjligheterna goda ut för Ljasjkos parti som nu leder ­opionionsundersökningarna.

Hittills är det bara EU-parlamentets vänstergrupp som har protesterat mot beslutet: ”Alla partier och organisationer som kritiserar regeringen måste vara fria att agera utan restriktioner och utan kränkingar” skriver de i ett uttalande.

Den som inte håller med om det är en fiende till demokratin.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.