Starta public service-plattform för streamad scenkonst

Kulturen behöver inte bara pengar – den behöver också konkreta lösningar

Om public service streamade scenkonst skulle det ge utövarna både jobb och skälig ersättning, skriver Cecilia Djurberg.

Samtalen jag hade med olika kulturutövare förra veckan var stressade och desperata. Det var den frilansande operasångaren som med dramatiskt vibrato förkunnade hur Ragnarök nalkades i bokföringen. Det var den fria teaterproducenten som var rädd för att ingen skulle våga komma på deras premiär även om de enligt lag skulle få spela. Dialoger laddade som i ett sista spänningens ögonblick, men ännu med hopp om happy end.

Entré: Stefan Löfven med förslaget på max åtta personer för sammankomster.

Ridå. För allt vad kultur inför publik heter. 

Såklart. Jag har känt mig fullkomligt trygg i teatersalongerna i höst, där säkerhetsåtgärderna varit rigorösa, men är helt på det klara med att det är skarpt läge nu. Så absolut, det är sorgligt, men helt rimligt att teatrarna stängs igen. Nu måste vi göra allt vi kan för att stoppa smittan.

För konst och kultur kan som bekant bidra enormt med tröst, perspektiv och sällskap i svåra tider

Men konstnärerna och kulturarbetarna hör till dem som med sina små marginaler redan offrat enormt mycket. Och paradoxalt nog är det just nu, under isolering och höstmörker, vi behöver kulturen som mest. För konst och kultur kan som bekant bidra väldigt mycket med tröst, perspektiv och sällskap i svåra tider.

Så i stället för att beklaga smittskyddsbeslut måste vi nu hitta lösningar för att rädda kulturlivet, så att det finns kvalitet att konsumera under eländet och någon kultur värd namnet kvar när pandemin väl är över.

Att överlåta åt marknaden att enligt regeln survival of the fittest sköta detta vore ett ödesdigert misstag. Då kommer bara de rikaste och mest kommersiellt anpassningsbara kulturskaparna att överleva och kvar blir ett enda ytligt och hårdsponsrat influencerflöde. 

Fasa!  

Vad som behövs nu är därför snabba politiska beslut för att rädda det som räddas kan av kulturlivet. För om kulturen ska kunna ställa om, och inte bara ställa in, måste också kulturpolitiken ställas om.

Främst behövs förstås pengar, men vi måste också prata möjligheter. Vi behöver konkreta lösningar, för både kulturutövarna och publiken.

Nu är jag ingen politiker, utan bara en ledsen kritiker som oroar mig över kulturens framtid, men här är några förslag att satsa resurser på:

  • Digitalisera fler böcker så att mer kan läsas digitalt när vi inte får gå till biblioteket.
  • Starta genast en public service-plattform för professionellt streamad scenkonst som når alla och ger utövarna både jobb och skälig ersättning.
  • Ge extra stöd till dramatiker och kompositörer så att nya verk finns att spela när scenerna öppnar igen.

Kort sagt: Underhåll kulturlivet och möjliggör för en omstart med kvalitet!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln