Extremhögerns hötorgskonst

En inställd spelning är som bekant också en spelning, om än på världens minsta yttrandefrihetsfiol

Personer från det danska högerextrema partiet Stram kurs demonstrerar med koranen på Stortorget i Malmö. Gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp, hade bjudit partiledaren Rasmus Paludan för det danska högerextrema partiet Stram kurs till Malmö på fredagen för att bränna Koranen inlindad i bacon. Polisens nekade tillstånd till torgmötet

Då var cirkus Dan Park igång igen. Denna gång med förstärkning av det danske rikspuckot Rasmus Paludan (att lyckas bli allmänt avskydd i Danmark för sin ”invandringskritik” är ändå något av en bedrift). Paludan stoppades förvisso redan vid gränsen, men en inställd spelning är som bekant också en spelning, om än på världens minsta yttrandefrihetsfiol.

Det är ändå märkligt hur trött det hela känns. Att bränna en koran måste snart betecknas som extremhögerns egen hötorgskonst. Upploppen som följde känns lika trötta, med tanke på att det rör sig om samma som alltid – unga killar med för mycket fritid och ej färdigutvecklad pannlob har en benägenhet att vilja förstöra saker. Nu fick de en finfin ursäkt.

När vänstern eller invandrare skapar graffiti är det sådan huliganism att Beatrice Ask-högern famlar efter luktsaltet, och Stockholms stad anställer tunnelbaneväktare för att banka skiten ur klottrarna. När Dan Park skapar är det yttrandefrihet.


Men är det konst? P1:s Studio Ett tyckte uppenbarligen det. Programmet presenterade Park som ”kontroversiell gatukonstnär” – och så ställde de honom mot, och likställde honom alltså med, en professor i islamisk teologi. Detta bisarra försök till opartiskt upplägg föll naturligtvis på sin egen ängslighet.

När vänstern eller invandrare skapar graffiti är det sådan huliganism att Beatrice Ask-högern famlar efter luktsaltet, och Stockholms stad anställer tunnelbaneväktare för att banka skiten ur klottrarna. När Dan Park skapar är det yttrandefrihet.

Visst ska man få provocera. Visst ska man få elda upp en koran, eller Timbros senaste tankeskrift. Visst ska man få säga att Sverigedemokrater är fula, skitiga och elaka. Men behöver man? Tja, det beror ju på vad man är ute efter.


Med frihet följer ansvar. Det finns massor av saker jag avstått från att skriva - inte på grund av någon större skräck för våldtäktsmejl, twitterstormar eller att någon nynazistisk folkdomstol ska hänga mig i en lyktstolpe i Finspång. Utan för att det helt enkelt inte skulle göra världen till en särskilt mycket bättre plats.

Men självklart ska man tänja på gränser i sitt skapande. Det kan man tyvärr inte anklaga Dan Park för. Han gör helt enkelt exakt samma saker som högerextrema alltid har gjort. Och om det vaggar som en anka och kvackar som en anka, tja då är det nog faktiskt en högerextrem anka vi har att göra med, snarare än en ”kontroversiell gatukonstnär”. Han har  till och med papper på det. Fyra hets mot folkgrupp-domar på CV:t kunde kanske ge en ledtråd åt det hållet även för en stressad radiojournalist.


Buhu-högern ondgör sig ofta över de sköna konsternas förfall. Konsten har blivit för för abstrakt, för politisk, för obegriplig eller innehåller för mycket mens. Men det bästa de lyckas skaka fram som motvikt är alltså Dan Park? Tja, även Hitler målade ju i och för sig. (Nej, jag har inte förlorat enligt Goodwins lag – Park var långt före mig med Hitler-referenserna).

Vänstern har å andra sidan Banksy. Dan Park har upprepade gånger sagt sig vilja gå emot de politiska vindarna, men grimasen har uppenbarligen stelnat nu när det blåser friskt från extremhögern. Banksy däremot är samhällskritisk på riktigt. Och den konst han säljer för mångmiljonbelopp strimlar han, i en ypperlig trollning av hela det kapitalistiska skitsystemet. Dan Park borde ta intryck och sluta tråka ihjäl oss.

Polis går in för att släcka brinnande barrikader och skingra de demonstranter som samlats på Amiralsgatan i Malmö på fredagskvällen som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Enligt polisen har 300 personer befunnit sig på Amiralsgatan, vilket helt stoppat trafiken till och från Rosengård. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.