Missa inte Polly Platts dramatiska Hollywood-liv

Producenten som länge levde i skuggan av sin ex-man lyfts fram

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hollywood-producenten Polly Platt (1939–2011).
Hollywood-producenten Polly Platt (1939–2011).

KULTUR

Hollywoodproducenten Polly Platt levde ett dramatiskt liv med offentlig otrohet, missbruk och en karriär i skuggan av sin ex-man.

Podden ”You must remember this” berättar allt och lite till.

Vi är många som vet hur det är att bli bedragna, att mista ett barn eller förstöra för oss själva.

Men när det handlar om kvinnors liv i Hollywood under mitten av 1900-talet händer det lite mer av allt.

Ta bara Polly Platt.

Hon blev inte bara bedragen av maken, regissören Peter Bogdanovich, som fick ihop det med filmens stjärna Cybill Shepherd under inspelning. Polly Platt var dessutom den som såg till att Shepherd var sexigt klädd, ja, hon till och med borstade hennes hår som filmens produktionsdesigner.

Sen blev hon lämnad med två små barn och fick rådet från en kollega: ”Ingen kan ta hand om två barn utan att dricka två glas vin varje eftermiddag.”

Detta var långt efter att hennes psykiskt sjuka mamma försökt ta livet av sig, långt efter att hon födde ett barn i hemlighet och adopterade bort det och långt efter att hennes första man dog i en bilolycka.

Men det var också innan hon blev den första kvinnan att väljas in i facket som art director, innan hon sammanförde killarna bakom ”Simpsons” och lärde upp flera nutida filmgiganter med sina tuffa sanningar.

Polly Platt levde sannerligen ett helt liv, bedrövligt sorgligt, spännande och dramatiskt. Hon serverades handskuren råbiff av Orson Welles. Bara det hade räckt till ett poddavsnitt, men nämns i förbifarten i podden som nu berättar hennes livshistoria: ”You must remember this” och avsnitten om ”The invisible woman”.

De tio avsnitten om Polly Platt bygger till stor del på hennes egna, outgivna memoarer och är inlästa av den underbara skådespelaren Maggie Siff.

Långt senare har Polly Platt fått lite mer uppmärksamhet för det jobb hon gjorde tillsammans med sin regissör till man, men det är först nu världen lär känna henne.

Vad hon döpte sina memoarer till? ”Det var värt det.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.