Hårda paket till alla läshuvuden

Aftonbladets kritiker tipsar om skönlitterära julklappar

Aftonbladets kritiker tipsar om att lägga Sara Stridsberg, New York Dolls, Vigdis Hjorth, Thomas Tidholm, Selma Lagerlöf med flera i julklappssäcken.

Inga-Lina Lindqvist

TRILOGI För den som har Ferrante-abstinens på riktigt finns det bara ett botemedel och det är Rachel Cusk. Romanerna Konturer och Transit (Albert Bonniers) är delar i en trilogi. Sista delen Kudos kommer ut våren 2019 och jag flämtar redan av förväntan. Cusk dyker djupt ner i människans psyke och kommer till ytan med sällsamma pärlor.

Masha Gessen

MANLIGHET Unga mäns utsatthet och ensamhet är en utmaning för samhället. Huvudpersonen i Tomas Bannerheds roman Lugnet (Weyler) må framstå som en dåre och ett olyckligt undantag, men jag tror att alltför många män kan känna igen sig i hans vanmäktiga försök att knacka på livets port. Levande och drabbande skrivet.

SLÄKTKRÖNIKA Barn påverkas av sina föräldrars krigstrauman. Själv tror jag att kriget kan sätta spår i ännu fler led. Rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen följer i släktkrönikan Ester och Ruzia. Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred (Brombergs) sin farmor och mormor genom förra seklets ofattbara lidanden. Tapperhet och livsvilja gör att de överlever men priset är högt och skulden är ännu kvar.


Lennart Bromander

REQUIEM Ingen i Sverige i dag skriver så vacker prosa som Sara Stridsberg, och denna enastående förmåga att skapa språklig skönhet använder hon för att skildra offret för ett styckmord. Kärlekens Antarktis (Albert Bonniers) är ett requiem, och som vi vet från musikens värld kan ett requiem vara både djupt drabbande och svindlande vackert på samma gång.

Arv och miljö av Vigdis Hjorth (bokomslag)

FAMILJEDRAMA Dysfunktionella familjer är ett slitet tema. Ändå går det tydligen att pressa ut något nytt ur en familj, där allt är fel, och alla far illa. Den familj Vigdis Hjorth skildrar i Arv och miljö (Natur & kultur) är värre drabbad än de flesta, och Hjorth vrider sin kniv in i familjemedlemmarnas hjärterötter med formidabel precision.


DÖDEN Styckmord hos Stridsberg, incest hos Hjorth, varför då inte en man som ligger och dör i den djävulska sjukdomen ALS som tredje julklappstips? Men Ludmila Ulitskajas En munter begravning (Ersatz) är som framgår av titeln en ljus och munter roman. I sin New York-våning är den döende Alik omgiven av en synnerligen heterogen skara ryskjudiska invandrare, som stöts och blöts mot varandra i en drastisk mix. Det gör att man läser hela romanen med ett brett leende på läpparna.


Pia Bergström

ÖVERRASKNING Jag for ner till bror (Polaris) av mogna debutanten Karin Smirnoff överraskade många i höstas med sin roliga och svarta berättelse om en medelålders kvinna som återvänder till sin hemby i Västerbotten för att rädda sin bror från att supa ihjäl sig. Romanen har både bredd, språklig precision och ett sagoaktigt ­melodramatiskt grepp som kan påminna om Selma Lagerlöf.


HIPPIEBARN Brittiska Tessa Hadley skildrar i Syskonen (W&W) en helt annan sorts familj. Tre medelålders systrar och en strikt advokatbror träffas i sitt sommarparadis, en lantlig prästgård där de efter moderns tidiga död och faderns flykt från ansvar fostrats av de gammeldags morföräldrarna. En helt underbar, klok och vacker roman om ”hippiegenerationens” svikna barn och deras olika livsstrategier.


FAMILJEDRAMA Norska Vigdis Hjorths suveräna roman Arv och miljö är min tredje rekommendation. Den handlar också om familjekrafter och hur de formar oss, här hur en förmögen Oslofamilj offrar ett av sina barn för att familjens heder och sammanhållning anses viktigare än sanningen.


Jenny Högström

FEELBAD 1 Sorry alla barn, det blir en feelbadjul i jul. Men för att feelbad ska bli feelgood måste det såklart vara riktigt jävla bra. I Johanna Frids romandebut Nora eller Brinn Oslo Brinn (Ellerströms) kör romanjaget konceptet svartsjuka i botten med Instagram som sitt farligaste tillhygge. Detta kombinerat med kvinnosjukdomen endometrios. Det är lika asroligt som det är hemskt.  


FEELBAD 2 Mirja Unges roman Jag går och lever (Norstedts) är inte det minsta rolig. För ungdomarna i denna svenska landsortshåla på 1990-talet består livet av övergrepp. Och ändå, dessa blixtar av oväntade ömhet. Och Unges fantastiska språk, naturligtvis. Detta är en roman som förkroppsligar ”boten i soten”.


FEELBAD 3 I Tova Gerges queera bdsm-roman Pojken (Alberts Bonniers) är våld, smärta och underkastelse i stället vägen till sexuell njutning samtidigt som det blir en del av klasskampen. De här romanerna skulle jag vilja ge alla i julklapp för att träna upp sin förmåga att uppfatta skönhet, njutning, kärlek och ömhet också där det gör ont. Varsågoda.


Claes Wahlin

FLYKT Den flamländske författaren Stefan Hertmans följer spåren efter en judisk flykting genom sydeuropa för tusen år sedan i sin fascinerande roman Främlingen (Norstedts). Med en historikers noggrannhet och en stilistisk säkerhet frambesvärjer Hertmans en förgången värld med ekon in i nutiden.


DANSKT Ida Jessens eleganta skildring av ett äktenskapligt liv i början förra seklet, En ny tid, fick i år sin pendang i Doktor Bagges anagram (Historiska media). Den förstnämnda består av hustruns dagbok, den senare av hennes mans anteckningar. Tillsammans utgör de en vacker och detaljerad skildring av livet i en dansk småstad i en tid som sakta förändras.


NORSKT En författares författare är den norske poeten Tor Ulven, vars enda roman Avlösning (Flo förlag) från 1993 nu finns på svenska. Här möter vi ett antal personer som nästan omärkligt avlöser varandra med ett slags urscener från respektives liv. Språket har en sällsam precision: de mest vardagliga synintrycken laddas med betydelse och låter allt, högt som (allra mest) lågt förankras i en existentiell grund där livet betraktas genom ett raster av saklig förtvivlan.


Anneli Jordahl

GOTT & BLANDAT Kärleksroman, äventyr- och krigsskildring, thriller, skillingtryck med naturmystik, så kan man sammanfatta Katja Kettus Nattfjärilen (­Albert Bonniers). Därtill vågade sexskildringar. Det borde inte gå att skildra tragedin Gulag genom en sådan hialös genreblandning. Men Kettu kan. En fenomenalt djärv berättare och ordkonstnär. 


VÄNSKAP Sami Saids roman Människan är den vackraste staden (Natur & kultur) om vänskap ska man ge till den som  tycker att svenska författare leker för lite med språket. Flyktingtematiken finns i var och varannan bok, men Said är sin egen. En satiriker med hjärta. Unga flyktingar från Afrikas horn baxas bortom alla klichéer och Said utför därmed en litterär motståndshandling.  Ett stort författarskap i vardande. 


EXIL Dubravka Ugresic skriver autofiktiva essäromaner om exilerfarenheter på Nobelprisnivå. Två titlar ur Panache-serien, Den ovillkorliga kapitulationens museum och Smärtans ministerium, är återutgivna i en volym (Albert Bonniers). Den första utspelar sig bland vilsekomna exiljugoslaver i Berlin, den andra i Amsterdam.  Ingen skriver mer svidande om ensamhet, språkförlust och flyktingens behov av att återskapa en personlig och politisk identitet. 


Petter Lindgren

DEBUT Stygn för stygn arbetar sig Burcu Sahins dikter fram över pappret, med en koncentration och ett bett erinrande om Nelly Sachs: ”de grönskande alléerna / höghuset / motorvägen // åren i asfalten // det finns inget ord / för ett barn / som bär / på sin mor”. En av årets bästa debuter, och Broderier (Albert Bonniers) är en fin present till såväl yngre som äldre lyriker i spe.


DYSTOPI Thomas Tidholm skriver som ingen annan i Svedala, i en sakligt konstaterande stil omöjlig att efterapa: ”Månen rör sig längs ån likt en / soldat som ingenting har att bevaka”. Den nya Rösterna från Avocadobergen (Ordfront) är förvisso en dystopi, men värmer läsaren genom att vara så in i bängen tidholmsk. Till mamma eller pappa.


ROCKIGT Illitterata rockare kan lockas till läsning via gitarristen Syl Sylvains i sammanhanget ovanligt snajdiga There’s no bones in ice cream (Omnibus Press), om bandet New York Dolls tillkomst omkring 1970: ”I had the riff and the melody, but every time I tried to introduce it to Johnny [Thunders], he’d say, ’Sylvain, too many fucking chords’.” Snygg bok, och en garanterat poppis julklapp.


Jack Hildén

DAGBOK Att vara författare och kulturjournalist på 1960- och 70-talet är nog något som lockar många unga idag, och det romantiska skimret exploderar i glitter i Gun-Britt Sundströms Skrivliv (Albert Bonniers). Det är på många sätt en typisk Sundström-bok, rolig och framförallt präglad av en ambivalent livslust där skrivande och liv är oskiljaktiga.


NOVELLER Curtis Dawkins har skrivit Det grå hotellet (Natur & kultur) från fängelset. Genren är skönlitteratur, men bakgrunden gör onekligen något kittlande med läsningen. Som annars är oväntat icke-kittlande. Livet i fängelset verkar mest av allt tråkigt, men Dawkins använder fantasin för att blåsa liv i en fruktansvärd tillvaro.


ARBETE Min vän Ludvig Köhler har skrivit en väldigt rolig arbetsskildring om att jobba på posten. Något med just posten och män med författardrömmar verkar vara en lyckad match, tänk Bukowskis Postverket. I Posten (It-lit) finns även ett samtidsliv i det litterära Stockholm, Twitter, öl etc. Till min besvikelse figurerar jag aldrig i texten.  


Kristofer Folkhammar

POESI Marie Norins poetiska universum är en unik plats i svensk litteratur. One liner-snygga och krassa, innerliga och sakliga, kommer hennes dikter åt en alldeles precis skevhet.

Den store anonyme av Nelly Sachs (omslag av Kristin Lidström)

I samlingen med den knyckliga titeln jag kommer att hålla ut alla mina händer fingrar sa jag och föll medan jag sa det (Norstedts) samlas spillrorna efter ett uppbrott. Av dessa byggs vindlande rytmisk dikt.


KRIG Selamlik (Leopard) är Khaled Alesmaels skildring av krigets katastrof i Syrien och asylboendets ödslighet i Åseda efter flykten till Sverige, allt sett genom en homosexuell blick. Enkelt men poetiskt fångar Alesmael stor sorg, pockande ovisshet och skönheten i homofobens ögonfrans. 


VOLYM Ur Nobelpristagaren Nelly Sachs kvarlåtenskap har det vaskats fram guldkorn bland tidigare opublicerade dikter och prosastycken till urvalsvolymen Den store anonyme (Ersatz). Såhär tätt, ståtligt och oavvisligt smärtsamt kan förlust gestaltas. 


Cecilia Djurberg

De fjorton kvinnliga litteraturpristagarna ges ut i ny box

PRISVÄRT Nobelpristagare har för många en given plats i tomtesäcken. Året då litteraturpriset uteblev slipper vi tack och lov bryta traditionen då åtta bokförlag har gått samman för att ge ut samtliga, kvinnliga litteraturpristagare på nytt. Iögonfallande är förstås hur få kvinnor som prisats. Men i ny, fin formgivning av Kristin Lidström blir dessa böcker stiliga paket åt såväl läshuvuden som bokhylle-esteter, och grötrimmaren får fjorton feta författarnamn, från Selma Lagerlöf (1907) till Svetlana Aleksijevitj (2015), att utmanas av. 

Ett plus för att den humana prislappen på storpocketutgåvan räddar givare med tunn plånbok och tjock släkt från att klappa ihop i julklappsjakten. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.