Precis det vi varnade för inträffade också

Högerextrema uppträdde hotfullt efter klimatsamtal på Bokmässan

Bokmässan var tillbaka i välbekant utformning.

I helgen avslutades litteraturfesten i Göteborg. Stämningen var varm och familjär. Här samlas de som kämpar för det fria ordet, kändisar som släppt kokböcker och en och en annan som letar efter en bok till barnbarnen.

Men även i år dök nazisterna upp och solkade ner eventet. Ett av samtalen som jag modererade hade titeln ”Hoten mot klimatskribenter”. När arrangören Svenska Pen hörde av sig tänkte jag: ”Äntligen, vi pratar alldeles för lite om ideologin bakom attacken mot klimatrörelsen”.

Jag hade under våren också börjat intressera mig för hur den globala högerextremismen blivit alltmer fixerad vid klimatfrågan, och har skrivit om det här tidigare. Jag såg hur Sverigedemokrater och andra i valrörelsen följde samma mall som i andra länder, där man allt mindre tar strid mot själva forskningen utan istället riktar in sig på budbärarna.

 

I seminariets panel satt bland annat den tidigare ordförande för Internationella Pen samt tidigare språkröret för Miljöpartiet, Isabella Lövin, som är aktuell med boken Oceankänslan. I den handlar ett kapitel om hatet hon fick utstå som miljöpolitiker.

När vi kliver av scenen och går ut genom salen har publiken hunnit skynda sig i väg. Det är bara jag, Lövin och en till person kvar. När vi öppnar salsdörren står två män utanför, de låtsas att de kommer från en skola och vill ställa frågor. De trycker upp en kamera i ansiktet på oss.

Mannen som filmar rör inte en min, han ser ut att närma sig pensionen snarare än att vara i skolåldern. Den andra mannen darrar på läppen men är uppenbart adrenalinstinn och har blicken iskallt fixerad på Lövin. Hon fattar att något är fel, tackar nej till att prata med männen men de ger sig inte, de är närgångna, respekterar inte vår privata sfär, följer efter, länge. Situationen blir obehaglig och jag fattar att det är högerextremister. Jag försöker gå emellan men de bryr sig inte. Tankarna snurrar och jag börjar tänka på mordet i Almedalen i somras.

Till slut hittar vi en väktare och då ger sig männen i väg. Jag får senare veta att högerextremisterna gjort samma sak mot en annan namnkunnig journalist som skriver mycket om klimatfrågan och som också deltagit i samtal på Bokmässan.

Precis det vi varnade för på scenen inträffade i samma ögonblick vi klev av.

 

Jag var tveksam inför att skriva om dessa händelser. Å ena sidan vill jag inte ge hatarna uppmärksamhet och jag vill heller inte bidra till ökad rädsla eller oro. Men tänker jag att vi måste berätta hur det är och vad som faktiskt händer när gränser förflyttas.

Det är också något att fundera på för Bokmässan framöver. Nästa år är temat judisk kultur.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.