En statsmakt som tar i från tårna kan inte förlora

Drakoniska åtgärder är en win-winsituation

Frankrike har stängt ner.

Så kom den, katastrofen som vi alla gått och väntat på.

Inte klimatet, inte kriget. Ingen förlist passagerarfärja, inget vulkanutbrott och ingen flodvåg. Den här katastrofen liknar mera en utomjordisk invasion.

På gatan tittar folk misstänksamt på främlingar. Vilka har vi anledning att frukta? Först var det kineserna. Sedan kom koreaner och iranier. I förrgår var det somalier. När detta skrivs är skidresenärerna i skottgluggen.


Land efter land stänger gränserna. Men coronaviruset är ingen asylsökare som man kan belägga med handbojor och sätta på flyget till Kabul. Tårgas hjälper inte heller.

Dock framstår Sverige som en orgie av kladdig lössläppthet om man jämför med resten av Europa. Där är folksamlingar på mer än två personer förbjudna. I Frankrike måste man ha ett ifyllt formulär med sig för att få gå ut med hunden.

Kanske kan de exportera toarullar och skicka ut SAS-piloter och krögare att plocka blåbär i sommar

Nu ska man ha klart för sig att världens regeringar i detta läge har allt att vinna på drakoniska åtgärder. En statsmakt som tar i från tårna kan helt enkelt inte förlora: Inträffar katastrofen kan ingen komma och påstå att vi inte gjort vad vi har kunnat. Uteblir katastrofen så bevisar det bara att våra åtgärder var effektiva. Det föreligger vad som på ren svenska kallas en win-winsituation.


Utanför fönstret blommar krokus och påskliljor som om ingenting hänt. Civilisterna applåderar från balkongerna när sjuksköterskorna marscherar till jobbet. Det fattas bara en blåsorkester i täten för att det ska se ut som 1914.

Marknaden skriker på hjälp från myndigheterna och riskkapitalisterna vill att staten tar riskerna. – Det är bättre att lite åldringar stryker med än att ekonomin går åt helvete, säger en företrädare för tredje AP-fonden på TV. Fast hon uttrycker det inte riktigt så.

New Yorks borgmästare vill att Trump återinför en gammal lag från kriget som ger staten rätt att beordra industrin att börja tillverka sjukvårdsutrustning i stället för bilar.


Ska det vara nödvändigt? ”Till marknadsekonomins förtjänster hör förmågan att snabbt ställa om för att möta nya behov” skriver Dagens Nyheters ledarsida.

Ska bli intressant att se vad marknadskrafterna kan hitta på. Kanske kan de exportera toarullar till hela världen och skicka ut SAS-piloter och krögare att plocka blåbär i sommar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln