Förhandsgranskning – snart verklighet i EU

Algoritmer kan kontrollera musik och film

I den svenska tryckfriheten, och många andra länders, är en grundprincip att staten inte kan förhandscensurera vad som publiceras.

Om ett yttrande ska dömas som brottsligt, ska allmänheten ha en chans att veta vad fallet handlar om och protestera om det verkar som maktmissbruk, är tanken.

När det gäller eventuellt upphovsrättsskyddat material på nätet, vill däremot EU göra tvärtom – det ska bli obligatoriskt för sociala medier och andra hemsidor att förhandsgranska allt användare laddar upp för att kontrollera om musik, filmer eller programvara är skyddade.

Dessutom ska granskningen göras av automatiska algoritmer, inte av människor.

Att exempelvis en sång skyddas av upphovsrätt betyder inte att det i alla sammanhang är förbjudet att använda den utan tillstånd.

Parodier, exempelvis, skyddas i alla länders lagstiftningar. Men knappast av granskningsrobotarna, som erfarenheten av bland annat Youtubes filter visat.

Webbsidor som avstår från dylika filter, kan direkt stämmas för höga skadestånd för material som laddats upp, utan en chans att först ta ned det.

”I den här frågan håller EU på att ge storföretagslobbyn precis vad den frågat efter”, kommenterar tyska Piratpartiets Julia Reda.

Ministerrådet har ställt sig bakom förslaget, och Sverige hör till majoriteten som stödjer det.

Om inte EU-parlamentet har en annan åsikt, kan det bli lag under juli.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln