Han gav oss jultomten

Julkalender, lucka 13: Claes Wahlin om tomtefars far - tecknaren Thomas Nast

Tecknaren Thomas Nast. Ur Harper's Weekly 1867

LUCKA 13. Årets tomte heter Thomas Nast och dog 1902. Han var en amerikansk tecknare som gav oss den moderna, ikoniska bilden av jultomten: korpulent med vitt skägg och kritpipa.

Den sista detaljen har väl dessvärre försvunnit på senare tid. Denna figur framträdde första gången i Harper’s Weekly 1862 med texten ”Merry Christmas to all”.


Tomtens stamtavla går till­baka till Saint Nicholas från 300-talet och under reformationen så, ja, reformerades han till protestantisk symbol och helgon. I Tyskland bistod han Jesus (Christkindl – Kristusbarnet) och kallades Kris Kringle. Den religiösa symboliken tunnades ut och det är denna sekulariserade tomte som invandrarna till New York tar med sig. Han får ett litterärt liv hos Washington Irving, och det är Irvings tomte som Nast förvandlar till bild.

Den tunna, älvliknande figuren byter skepnad och presenteras 1862, mitt under inbördeskriget. Han blev en symbol för nordstaterna, en enande, generös och väl­villig frälsare. Med tiden blir han den som ger fina, amerikanska varor till amerikanerna, en materialismens sekulära ­ängel.


Thomas Nast gav också Demokraterna sin åsna och Republikanerna sin elefant. Samt den ikoniska bilden av den korrumperade politikern med glänsande väst, liksom Kapitalisten, rundmagad och cigarrökande. Så såg Nasts USA ut: ett ständigt växelspel av korruption och julklappar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.