Sarah Palin – en galen general

Hockeymorsan från Alaska som blev en politisk pitbull

Julianne Moore som Sarah Palin ”Game change”.

Sarah Palins väg till politikens centrum var snabb, kaotisk och full av överraskningar. Först var hon bara en karismatisk, konservativ och humoristisk hockeymorsa från Alaska. Snart nog en obildad men omåttligt populär talare och debattör. I filmen Game change, baserad på boken med samma namn (skriven av de politiska journalisterna Mark Halperin och John Heilemann) skildras den republikanska presidentvalskampanjen 2008 inifrån, från den första ljusa idén – vi behöver en kvinna, någon som skakar om, en game change – till valförlusten.

Filmen är otäck. Inte bara för att Julianne Moore gör en så övertygande Sarah Palin utan för att den är en sorts krigsfilm. Hela kampanjstaben, fotsoldaterna, svettas, tvivlar, jublar och bråkar – medan Palin likt en galen general forsar fram mot nästa misstag, nästa skandal, nästa felsägning.

Försöken att utbilda Palin misslyckas, och en satsning på skådespeleri tar vid. Hon behöver inte förstå vad hon säger, bara det låter bra. En idé som utan tvekan överträffar all satir – och som faktiskt ser ut att fungera, på kort sikt. Men manuset skrivs om av skådespelaren själv och Palin agerar mer och mer på egen hand.

I en scen torkar hon ilsket bort det läppstift hon förses med. En snygg vink till one­linern om vad som skiljer en hockeymorsa från en pitbull. Palin blir en självsvåldig kamphund, definitivt inte någons valp.

Julianne Moore spelar en person man kan känna sympati med (annars hade filmen havererat), men det är kanske ingen överraskning att Palin protesterat mot filmen, som har visats i USA sedan en dryg månad. När retorikanalysen ersatt sakpolitisk analys lyfter berättelsen frågan vad politik ska vara. Kunskap, eftertanke och långsiktigt arbete – eller show, popularitet, och nonchalans.

Det är det som är kriget. Det ser ut att pågå mellan staben, medierna och Palin (presidentkandidaten John McCain, sympatiskt gestaltad av Ed Harris, är reducerad till något av en statist). Men egentligen är det redan förlorat.

Scenen i filmens början när man letar lämplig kandidat till vicepresidentposten genom att kolla lite Youtube-klipp är talande. Staben påminner om kvarglömda soldater i Vietnams djungler. Återstår gör bara att skapa ännu mera yta, ännu fler perfekta repliker, ännu fler applåder. Eller en helt ny Game change.

FILM

Game Change

Regi: Jay Roach

Manus: Danny Strong,  HBO

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.