Ett entourage vid vägs ände

Förlegade serien har blivit sågad filmatisering

Adrian Grenier spelar huvudrollen i HBO:s serie, som nu tyvärr blivit film. Foto: AP TT

Även om jag inte kan rättfärdiga det rent intellektuellt så har HBO:s Entourage varit en av mina favoritserier sen starten 2004. Till och med när serien släppte den ursprungliga ambitionen att visa kändisskapets baksida fanns en barnslig eskapism och grov humor som fick mig att följa skiten hela vägen till åttonde säsongens halvbakade final.

Filmen - som har premiär i dag - återbesöker den grabbiga fantasin om filmstjärnan Vincent Chase och hans barndomskompisar från Queens när de navigerar bland Hollywoods fjäskiga fester, lätta droger och villiga groupies.

Filmen har med rätta slitits i stycken av kritiker.

Mycket har hänt sedan seriens slut 2011. Ordet ”bro” har hunnit gå från broderligt ömhetsbevis till skällsord. Men när Entourage fortfarande vann Emmys, Goldens globes och Peabodys fanns ett element av underdog som gjorde grabbgänget sympatiskt. Den hatiske agenten Ari Gold verkade ha ett gott hjärta trots alla sina rasistiska, homofoba och sexistiska utbrott. Filmen har sopat bort seriens satir kring filmbranschen och utspelar sig i en värld där allas drömmar gått i uppfyl­lelse.

Entourage kallades för en manlig motsvarighet till Sex and the city, en serie som också blev dålig film där ingenting längre stod på spel. Men där SATC behöll sin ställning som kulturell milstolpe lär inte Entourage ha lika lätt. En berättelse om fyra vita snubbar med varsin Ferrari är hopplöst antikverad, inte minst i en tid när all populärkultur politiseras.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.