Delfiner och Saddam höjer dokumentärerna

Nivån på de grävande poddarna är mycket högre än förr

Bra grävjobb kostar pengar. Förmodligen är det en anledning till att svenska dokumentärpoddar sällan imponerat. När nivån på branschen generellt höjts är problemet plötsligt det omvända; att hinna sålla ut det bästa bland guldkornen.

Efter sommarens Spår: Fallet Catrine Da Costa är journalisten Anton Berg tillbaka med sitt hjärteprojekt, Brevet till Saddam. I sex avsnitt tar den oss tillbaka till Iraks invasion av Kuwait 1990, när ett hundratal svenskar blev brickor i diktatorn Saddam Husseins maktspel. Den rafflande berättelsen om deras flyktförsök följs av ett utdraget diplomatiskt spel, där den nördigt precisa analysen av statsminister Ingvar Carlssons brev till Hussein är en av höjdpunkterna.

Svenskarna som intervjuas nu, 32 år senare, vittnar om hur olika man reagerar under psykologisk press. Medan vissa förnedrar sig för att rädda sina egna skinn, växer andra.

Podden är dessutom full av sköna tidsmarkörer, som att Robert Aschberg åkte till Irak för att träffa Saddams svenska ”gäster”, som diktatorn kallade dem, till TV3:s Diskutabelt.


I toppskiktet av dokumentärpoddar just nu finns också Lars Berges granskning av Kolmårdens delfinarium i Spotifys Simma med delfiner. Trots att vinklar spretar, teser faller och många frågor förblir obesvarade, är podden aldrig ointressant.

Avslöjandet att 60 delfiner dött sedan starten 1969, att många förbryllande nog drunknat eller utsatts för stjärndelfinen Flips aggressiva beteende, och Kolmårdens tystnad kring detta, hade nog blivit en ännu större skandal om inte parken plötsligt meddelat att delfinariet ska läggas ned.


Podden skildrar också människors ambivalenta band till delfinerna, och konsekvenserna som vår upplevda närhet till dem haft. Forskare pekar på att djuren ”kidnappas” ur sina unika samhällen, förlorar språk och kultur, medan djurparkerna menar att de med rätt hantering mår bra i fångenskap.

Delfinariets nedläggning kom abrupt, och podden slutar i ett slags limbo. Fortsättning följer, förhoppningsvis.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.