Yahya Hassan dömd till fängelse

Malin Krutmeijer om en poet som tappat greppet

Yahya Hassan fick 2013 ett sensationellt genombrott med diktsamlingen ”Yahya Hassan”.

Ett år och nio månader i fängelse blev domen mot den 21-årige danske poeten Yahya Hassan. Åtalet har gällt en räcka brott, från stöld av en fatöl till att ha skjutit en 17-åring i foten med en skarpladdad pistol.

Det känns som att det kunde slutat värre. När Hassan häktades i mars hade han varit i mediernas sökarljus och under hot från islamister ända sedan den bejublade debuten med den självbetitlade diktsamlingen Yahya Hassan 2013. Månaderna före skjutningen tappade han uppenbart greppet helt.

Han löpte amok i hemstaden Århus, hotade gängmedlemmar, gick runt knivbeväpnad och framstod som pårökt och paranoid. Han dokumenterade själv alltihop på sin facebooksida, och det var uppenbart att han faktiskt var både i fara och farlig för andra. Ett par dagar innan han till slut tog till allvarligt våld blev han överfallen och misshandlad. Han menar själv att han inte sköt mot 17-åringen utan i marken framför sig.

Det här, och att 17-åringen följde efter Yahya Hassan trots att han blev ombedd att sluta, har rätten tagit hänsyn till. Åklagaren yrkade på minst tre års fängelse, domen ligger närmare försvarets krav på max 18 månader.

Yahya Hassan sägs vara bra igång med en ny diktsamling, skriven i häktet. Låt oss hoppas att han inte tar skada av fängelset, utan kan fortsätta skriva.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln