Kultur

Homosexuella offer får sin upprättelse

Sandra Wejbro lyssnar på ”Uncover: The village” – om hatbrott i Torontos gayvärld

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

”Uncover: The village” är en ovanlig true crime-podcast. Den undersökande journalisten Justin Ling, som programleder serien, är nämligen befriande ointresserad av Bruce McArthur, en seriemördare som greps i Toronto i januari 2018 och vars brott är fokus för tredje säsongen av det kanadensiska public service-bolaget CBC:s poddsatsning.

Ling lägger i stället ned hjärta och själ i skildringen av Torontos gayvärld från 1970-talet och framåt, med dess udda existenser, lysande pionjärer och offer för det våld som genomsyrade samhället.

För, som Ling kan konstatera efter att polis grävt upp åtta av McArthurs offer i en trädgård han fått låna (av en stackars ovetande kvinna som också medverkar i podden), Toronto har varit särskilt drabbat av mord på just homosexuella. Redan på 1970-talet florerade rykten om att en seriemördare gick lös.

Ling är öppen med att hans grävande har en personlig dimension; att det är sitt eget samhälles historia han undersöker. När han intervjuar gamla poliser, som välvilligt men oupplyst beskriver den tidens homofobi inom kåren, är han respektfull men utan att dölja sin egen förtvivlan.

Så sent som 1969 avkriminaliserades homosexualitet i Kanada, men ”Un­cover: The village” visar att polisen fortsatte betrakta gayvärlden som kriminell eller åtminstone suspekt långt efter det. Attityden var att om man levt promiskuöst och bjudit hem okända män hade man i stort sett bara sig själv att skylla om något gick snett.

Bruce McArthur, och andra våldsmän, kunde cyniskt utnyttja samhällets attityder till den här typen av offer, som varken hade starka förkämpar eller familjeband. På senare år riktade McArthur in sig på asylsökande män och invandrare som dolde sin homosexualitet. Det var först när en vit man med många vänner försvann som fallen började tas på allvar.

Granskningen är sorglig och frustrerande, men det fenomenala med Lings nio avsnitt långa poddserie är att den känns som en befrielse. Äntligen får offren en röst – och ett utsatt samhälle något slags upprättelse.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Poddpatrullen: Ladda för VM med USA:s fotbollssaga

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Hbtq

True crime

Toronto

Podcast