Hawkings varning: Maskinerna kan göra slut på mänskligheten

Men bara människorna kan fundera över sin framtid

Stephen Hawking varnar för robotarna. Foto: AP

Robotar är i ropet. Under förra året publicerade bland andra Financial Times stora automatiseringsreportage, och den uppmärksammade dokumentärfilmen Humans need not apply jämförde mänsklig arbetskraft med hästar runt förra sekelskiftet, på väg att utkonkurreras inom allt fler områden. Vi har redan helautomatiserade fabriker, robotiserade lagerlokaler och självstyrande fordon inklusive bilar som klarar av körning på allmänna vägar. Nu ger sig datoralgoritmer också på allt fler intellektuella yrken: enklare översättningar, medicinska diagnoser, börshandel, skatteplanering och inläsning av juridiska dokument.

En studie från Oxforduniversitetet fann att runt hälften av alla amerikanska jobb kunde tas över av maskiner inom 20 år; i slutet av förra året upprepade Stiftelsen för strategisk forskning beräkningen för Sverige och kom fram till en ännu lite högre siffra här.

Nu ägnar Dagens Arbete sitt senaste nummer åt flera ambitiösa robotreportage.

Svenskt Näringslivs Stefan Fölster, liksom tidigare exempelvis Financial Times, menar där att vi måste acceptera “ökad polarisering” på arbetsmarknaden (det enda som blir kvar är högkvalificerade arbeten som inte kan automatiseras och lågbetalda servicejobb som det inte är värt att automatisera) och sänkta ersättningsnivåer i framtidens ”intelligentare” trygghetssystem, som är det enda vi kommer att ha råd med.

Ekonomerna Mattias Axelsson och Dan Brännström menar i samma tidning att dagens automatiseringsvåg kan vara annorlunda än tidigare i historien eftersom det inte självklart verkar skapas några nya jobb som ersätter de avskaffade. Men det behöver inte vara något problem, om Sverige med “innovationskraft” ser till att hamna bland “morgondagens vinnare” i konkurrensen.

Vilket förstås också är alla andra länders plan, och lämnar öppet frågan vad som då händer med morgondagens förlorare.

Ett otal science fiction-filmer har behandlat scenarier där maskinerna vänder sig mot mänskligheten. Bland annat Stephen Hawking varnade nyligen för att det skulle kunna bli verklighet i vår tid.

Men på sätt och vis har det redan hänt. Inom ramen för det nuvarande ekonomiska systemet blir robotarna fiender som ”tar” jobb och tvingar oss att desperat försöka ”skapa” nya.

När opinionsinstitutet PEW förra året intervjuade tekniska experter på automatisering kom en helt annan sorts idéer fram: förkorta arbetstiden, införa medborgarlön och “omvärdera arbetet som grunden för människans värde”, som exempelvis en av de intervjuade säger.

Och om de nuvarande fördelningsprinciperna skulle leda till att alla frukter av den ökande produktiviteten går till robotarnas ägare, kanske vi borde omvärdera dem också. Den senaste automatiseringsvågen kan komma att göra en kritisk granskning av vårt ekonomiska system oundviklig.

Robotar kan göra mycket, men en sak de inte kan är att fundera över vilken sorts framtid vi vill ha. Det är fortfarande upp till oss människor.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.