Groteskt att utvisa Aleksandrova-Zorina

Journalisten och dissidenten uppmanas lämna Sverige inom en månad

Liza Alexandrova-Zorina

Tre miljarder kronor i stöd till Ukraina i ett historiskt stort stödpaket presenterades av statsministern i veckan. Pengarna ska bland annat gå till luftförsvar, vinterutrustning och ammunition.

Samma dag som Ulf Kristersson höll sin presskonferens skrev den ryska dissidenten och journalisten Liza Aleksandrova-Zorina på Twitter att hon fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd: ”Statens intresse av att upprätthålla en reglerad invandring väger tyngre än respekten för privat- och familjelivet – skriver Migrationsverket och ger mig fyra veckor för att lämna Sverige, min man och vår 14 månader gamla son.”

Aleksandrova-Zorina är en av de som kritiserat Putin och den ryska repressionen, med risk för egen säkerhet. Hon skriver reportage i Expressen och kulturartiklar i Sydsvenskan. Hon jobbar på en reportagebok på svenska. Hon bor permanent i Sverige, är gift och har ett 14 månaders barn som är svensk medborgare och en man som också är det. Hon har sökt uppehållstillstånd och angett familjeanknytning som skäl. Men att ha ett barn som är fött här, att vara gift med en svensk, räcker inte. Hon ska ut, inom tre veckor.

Det är chockerande, brutalt, sjukt. Samtidigt, och låt oss vara mycket tydliga, är detta inget nytt eller unikt. Så här ser svensk migrationspolitik ut. Detta är det system en stor majoritet av svenska partier vill ha. Detta är själva fundamentet i den regeringsförklaring som presenterades för några veckor sedan.

Jag hoppas att Liza Aleksandrova-Zorina överklagar Migrationsverkets beslut och att hon söker asyl om hon får nej igen. På något sätt måste hon få stanna här.

Tre miljarder i stöd till Ukraina, och fina ord i regeringsförklaringen om att ”Ryssland utmanar den fria världen med auktoritär inrikespolitik”. I nästa andetag utvisas en rysk regimkritiker och småbarnsmamma till förföljelse och trolig fängelsevistelse.

Det är inte bara omänskligt, utan nollställer alla fina ord om vikten av att stå upp mot den ryska diktatorn.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.