Totalt gränslöst med Rapace och Söderholm

Podden ”Sorry, allt gick åt helvete” går inte att sluta lyssna på

Fredrik Söderholm är radioprogramledaren och medieprofilen som gjort sig känd för att frispråkigt berätta om sina missbruksproblem. För några år sedan liverapporterade han på Instagram från sjukhussängen under sin pågående hjärtproblematik, han livesände sitt återfall och har gjort SR-serien Hej jag heter Fredrik, där han berättade om sin kamp att bli drogfri.

Ola Rapace är… ja han behöver väl inte någon närmare presentation. Skådis och rubrikernas ständige strulputte som berättat om sina drogproblem och stökiga relationer i diverse forum tidigare.

Det är därmed inte speciellt förvånande när dessa två gör en podd om destruktivt leverne. I Sorry, allt gick åt helvete håller Söderholm och Rapace terapisamtal med varandra, där de gräver djupt i sina bakgrunder och försöker hitta ursprunget till sina demoner genom att bland annat konfrontera personer som påverkat deras liv.

Till exempel träffar Söderholm sitt ex och intervjuar honom om uppbrottet. Han knackar på sin pappas dörr för första gången i livet efter att pappan lämnade honom och hans mamma innan han ens var född.

Rapace spelar in polisförhör där han frågas ut kring den kvinnofridskränkning han fortfarande utreds för. Han blir även hemlös och sover på gatan.

Stundvis kan man känna att det är lite sökt att trycka på record under en gråtattack i soprummet, eller att det är lite över gränsen att spela in sin mamma på hennes födelsedag och konfrontera henne om hennes bristande föräldraskap. Men å andra sidan är man övermatad av kändisar som berättar om sina trauman att det krävs ganska mycket för att väcka engagemang. Och det går inte att säga annat än att det funkar. Sorry, allt gick åt helvete är – ursäkta i just detta fall för sökt klyscha men – starkt beroendeframkallande.

Det är ärligt, utlämnande, ömsom grovt, ömsom sentimentalt och med ett starkt berättardriv. Det är omöjligt att slå av när de går ner sig i sina psyken och ibland finner guld i detta gränslöst närgångna poddexperiment.

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.