När snuskigt rika själva hamnar i snusket

SVT visar sevärd dokumentär om miljardärsparet som är på väg att förlora allt

Miljardärsparet David och Jackie Siegel. Foto: Lauren Greenfield

De bästa dokumentärerna är ofta de som berättar en helt annan historia än den som var planerad. Ett magnifikt exempel är Drottningen av Versailles som vann Sundance filmfestival förra året och som nu visas på SVT.

När Lauren Greenfield börjar filma David och Jackie Siegel är det för att dokumentera när de bygger USA:s största enfamiljshus. Trettio badrum, två tennisplaner, elva kök, egen sushibar … Inspirationen hämtades från Versailles och pengarna från Westgate Resorts, Siegels kedja av hotell och andelslägenheter. På frågan om varför han låter bygga ett hus på 8 300 kvadratmeter, svarar David Siegel: ”För att jag kan.”

Men så kunde han inte längre. Hela hotellverksamheten var ett enda finansiellt luftslott. På kort tid tvingas tusentals anställda gå. ”Versailles”, ännu inte färdigbyggt, står som en räntetickande ruin.

De tvingas flyga reguljärt och barnen får sluta sina privatskolor. Hela det ordinarie hemmet, en ö i Florida, förfaller när nitton anställda reduceras till tre. Det är hundbajs överallt, döda djur, matrester, pappershögar, disk och smutstvätt.

Jackie äter rysk kaviar för tvåtusen dollar samtidigt som David - som en gång blev miljardär på att lura fattiga människor till boenden de inte hade råd med - springer runt och släcker lampor för att spara på elräkningen. Han blir elakare och elakare.

Se den här filmen, om snuskigt rika människor som själva hamnar i snusket när de inte längre kan betala nån för att ta hand om dem.

SVT play, dygnet runt i trettio dagar framåt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.