Bah Kuhnke återupprättar filmkvaliteten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Gunnar Bergdahl försvarar den nya filmpolitiken

Jacob Lundström påstår att ingen håller med Alice Bah Kuhnke om filmpolitiken (Aftonbladet 7 okt). Svensk filmbransch går i samlad tropp och ensam på sin planhalva står den stackars kulturministern.

Lundström kanske ser för sin inre syn hur Ruben Östlund och Gabriela Pichler vandrar där hand i hand med producenterna till oräkneliga Beck-filmer och 101- och 102-åringar.

Det är faktiskt alarmerande när en filmskribent av rang så till den milda grad missar filmpolitikens viktigaste och mest avgörande fråga.

Det Alice Bah Kuhnke har gjort är att säga upp ett uruselt urvattnat filmavtal som gynnade kommers. Nu återupprättar hon kvalitetsbegreppet som riktlinje för svensk filmpolitik. Film som ska ha stöd av allmänna medel måste uppfylla kriterier om angelägenhetsgrad, hantverksskicklighet och originalitet. Tillbaka till tennisspelaren Harry Schein alltså.

Inte undra på att de delar av svensk filmbransch som vet med sig att deras kundrelaterade produkter inte ens närmar sig ­sådana begrepp höjer rösten.

I ett avseende är jag benägen att hålla med Lundström. Det är olyckligt att kulturdepartementet har dragits in en diskussion om momssatser på biobiljetter när framtidens filmpolitik ska diskuteras. Kulturmomsen i det här landet är 6 procent. Det blir som en restprodukt av det filmavtal som nu äntligen transporteras bort.

Politikens normala förutsättningar är att staten tar in skatt; i fjol uppgick den totala summan till cirka 790 miljarder – för att sedan fördela på olika samhällsområden. Varför just den alltför lilla del som handlar om kulturpolitik på filmens område ska ha en egen finansieringsform är obegripligt.

Bortsett från det gör Jacob Lundström ett alldeles eget dubbelfel. För det första är Alice Bah Kuhnke långt ifrån ensam när hon vill införa kulturpolitiska riktlinjer för olika stöd till svensk film. För det andra innebär ett återupprättat kvalitetsbegrepp mer pengar till just sådana filmer som Lundström själv hoppas på.

På bekostnad av en eller ­annan kommersiell spekulation byggd på skattemedel.

Gunnar Bergdahl

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.