Varje gång vi ligger med varandra vinner vi!

Samuel Girma avfärdar Ebba Buschs konservativa sexualmoral

Ebba Busch i Prideparaden

Jag ringer upp ett par av mina lössläppta homosexuella vänner och frågar om de hunnit läsa Ebba Buschs partiledarintervju i tidningen QX. Det har de inte. Jag unnar dem den sinnesron.

Enligt Ebba Busch har vi endast oss själva att skylla för homofobin. Vi queers är för nakna. Våra sexuella friheter måste dämpas ner. Villkoren för våra rättigheter står i strid med våra uttryck och sätt att vara. Paradoxalt! Men inte förvånande att just Kristdemokraternas partiledare kommer med en moralpekpinne spetsad med skam.

Ebba Busch anklagar RFSU, RFSL och Stockholm Pride för att ha bidragit till en ”sexualisering av samhället”. De påståenden som sedan följer för mig tillbaka till smärtsamma minnen av att behöva tvingas in i ett skamfyllt led.

Skam. En välprövad taktik från värdekonservativa politiker, riktad mot queer-rörelsen. Det är inte första gången någon har beskyllt oss för att ha fördärvat moralen i samhället (något jag personligen står för by the way).

Nu tror jag visserligen inte att Ebba Busch är en förkämpe för homosexuellas rättigheter – men att beskylla oss för vårt eget förtryck är ändå rätt genialiskt, även för en debattvan politiker.

Att ett parti som så länge förkastat Pridefestivalen ska ställa krav på hur den ska organiseras är ingenting annat än skrattretande.

I intervjun förfäras hon över att ”homosexuellas rätt att prövas som adoptivföräldrar, till exempel, sker parallellt med ’kast med liten dildo’ och olika sexuella fetischer”.

Det är förstås ett absurt påstående, som egentligen vill avleda oss från det faktum att KD, länge varit det parti som förnekat hbtq+personer att bilda familjer. Att ett parti som så länge förkastat Pridefestivalen ska ställa krav på hur den ska organiseras är ingenting annat än skrattretande.

Men det blir värre. På frågan om Ebba Busch står för en mer konservativ sexualmoral svarar hon: “Ja, absolut och en önskan om att varje gång vi pratar om hbt+ personer, att det inte alltid ska komma med ’och sedan har vi läderfetisch och dominatrix-delen’. Då har vi svårt att nå de personer som tycker det är obehagligt att två män kan kyssa varandra, älska varandra, vara fantastiska föräldrar. Bara för att man är gay behöver man inte vara mer lössläppt än någon som är straight.”

Vår befrielse handlar inte om att existera på de konservativas villkor.

Kanske behöver jag förtydliga något: Vår befrielse handlar inte om att existera på de konservativas villkor. Heteronormativitet är inte vårt mål. Samhället, med staten i spetsen, har alltid försökt tygla oss. Vi minns det inte minst från aidskrisen, när homosexuella sattes i skamhörnan där de tilläts dö i massor.

Att höra Ebba Busch reducera våra rättigheter till hur vi är klädda eller hur vi knullar, samtidigt som hon representerar ett parti som fört en våldsam politik mot hbtq+personer, är upprörande.

Kristdemokraterna går till val med aktivt stöd från Sverigedemokraterna. De vill samarbeta med ett högerextremt parti som motarbetar hbtq-reformer, som gör det svårare för hbtq-personer att söka asyl och som vill dra in stöd till hbtqi+verksamheter.

Queera liv, inte minst queera asylsökandes liv, är i konstant fara från högerextrema falanger som nu känner medvind i det politiska läget. Och de har en allierad i Ebba och hennes värdekonservativa utsagor som utgör ett hot mot våra liv.

Till alla lössläppta, hor-klädda, fetischbejakande queers i Prideparaden, kom ihåg: Every time we fuck, we win!

Ebba Buschs drömhomos går hand i hand med nationalstaten. Hon har förmodligen ingenting emot ett heteronormativt, gulligt och monogamt bögpar. Det hon säger i intervjun är att sexualiteten är okej, så länge den inte syns. Man ska inte skylta med sin frigjorda sexualitet. Man ska klä sig enligt en KD-certifierad klädkod.

Till alla lössläppta, hor-klädda, fetischbejakande queers i Prideparaden, kom ihåg: Every time we fuck, we win!

Samuel Girma är skribent, kulturproducent och aktivist.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln