Drama från forna Sovjet att sluka i ett svep

I ”Finding Natasha” bryts en flera decennier lång tystnad

Tystnaden går i arv, i generationer. I podcastserien Finding Natasha bryts den äntligen.

Gräv där du står, tyckte uppenbarligen journalisten Jake Warren, grundare av brittiska Message Heard som producerat fina poddar som Conflicted (om jihadist-agenten Aimen Dean) och Untold killing (om Srebrenica).

I Finding Natasha står nämligen hans egen familj i centrum, först och främst mamma Debbie Gayle som på 70-talet fick en plats på legendariska Kirovs balettskola (numera Mariinsky) i dåvarande Leningrad (Sankt Petersburg). Tiden där blev traumatisk, men Warren vet egentligen inte mycket mer än att en viss Natasha ska ha räddat moderns liv.

Precis som för Gayles egen pappa, en förintelseöverlevare, använde hon tystnaden som ett psykologiskt försvar. Han förlorade hela sin familj och sitt liv i Ungern och tog det medvetna beslutet att begrava sin historia och dess trauman.

Debbie Gayle har bara känt stor skam över sitt ”misslyckande”. Hon blev aldrig någon ballerina, trots talang och många års satsning. Hon har fortfarande svårt att tala med sin son men för Jake Warrens kollega berättar hon vad som egentligen hände där i Sovjetunionen. Samtidigt tar Warren på sig uppdraget att leta upp den mytiska figuren
Natasha i nuvarande Ryssland.

Serien är svår att inte sluka i ett svep. Det är något förhäxande över Gayles uppdämda intensitet, orden forsar ut och känslorna bubblar över. Hennes tidigare tystnad känns tämligen obegriplig när alla fördämningar plötsligt brister.

Hur ljuvligt excentrisk Warrens mamma än är har podden sin svaghet i skildringen av Sovjetunionen och Natasha. Perspektivet är och förblir 100 procent brittiskt, där Sovjet ses genom ögonen på den 17-åriga Debbie utan kunskaper i ryska. Allt är grått, teet äckligt och folket fientligt.

Mammans tunnelseende är begripligt, och till slut görs ett trevande försök att förstå hur hon betraktades ur ryska ögon. Men det perspektivet försvinner i språklig och kulturell förbistring. Synd på en i övrigt så mångfacetterad podd.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln