Som ett public service för nakenbilder

”Flashback forever” avslutar succéåret med styv julkalender

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Flashback forever” är Scroll-Mia, Ina Lundström och Emma Knyckare.
”Flashback forever” är Scroll-Mia, Ina Lundström och Emma Knyckare.

KULTUR

Är årets kulturgärning en 24 avsnitt lång kartläggning av en dickpic från 2008?

Jo, det verkar faktiskt så.

Nu har den visserligen inte rullat klart än, men jag har goda förhoppningar och är ganska säker på att ”Flashback forevers” julkalender ”Böglyftet” kommer att gå i mål med flaggan i topp. Knappt halvvägs in så lutar det i alla fall mot att en av årets största och mest hyllade poddar har lyckats få till en riktig fullträff som årsavrundning.

För er som sovit under en sten så är ”Flashback forever” (som min patrullkollega Sandra Wejbro skrev om i vintras) en podcast där komikerna Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia dyker ner i Internetforumet Flashbacks mest underhållande trådar.

I specialpodden ”Böglyftet” går de till botten med den legendariska tråden med samma namn. Kortfattat handlar den om en mytisk bild från den numera nedlagda communityn Bilddagboken där en ung man lyfter en annan med ett stadigt grepp om dennes erigerade penis. Bilden spreds som en löpeld på nätet och blev föremål för en oändlig diskussion om dess ursprung, bakgrundshistoria och detaljer. Flashback ligger sömnlöst och kokar över av nyfikenhet gällande vilka männen på bilden egentligen är, och hur den kom till.

I julkalendern ger trion oss olika infallsvinklar på denna märkliga, skruvade och alldeles alldeles underbara jakt. Intervjuer med frekventa flashbackare varvas med initierade snack med konstvetare, urologer, internetforskare och så vidare.

Det här må vara en tramsig bagatell, men ger man en bagatell tillräckligt med uppmärksamhet så kan även den kännas som en riksangelägenhet. Den nivå av nördighet och allvar som detta ämne ges för tankarna till de bästa stunderna från SVT ”Hitlåtens historia”. Som ett nakenbildernas public service.

Har man dessutom varit förutseende nog har man skaffat sig den fysiska julkalender som producerades inför starten. Men även om man inte har det och missat första halvan går det alldeles utmärkt att ta ikapp podden med behållning innan jul. Om hela sanningen kommer fram återstår att se, men vägen dit är nog spännande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.