Då vill jag också ropa ”horunge”

Utfall mot klubbägare är visst mycket värre än rasism mot spelare

Av: Jack Hildén

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Alla som sett en allsvensk match avbrytas på grund av bengalbränning de senaste åren vet hur det brukar låta. Alltifrån kommentatorer till studion till de utsända vid sidlinjen är rörande överens. De som brukar försöka förhålla sig neutralt får plötsligt mandat att säga ”Några enstaka idioter”, ”Så kallade fans”. Det har blivit en trop, så självklar att ingen reagerar.

Samma sak de senaste dagarna i Tyskland, vars liga skakas av konflikter. Likt den svenska ligan präglas systemet av den så kallade 51-procentsregeln. Det betyder att klubben ägs av medlemmarna, vilket i förlängningen försvårar för den miljardär som vill pumpa upp ett random brödgäng som han av någon anledning fått upp ögonen för. Ganska sympatiskt, kan man tycka.

Ett fåtal tyska klubbar styrs dock på annat sätt, vilket föranleder banderollerna där det går att läsa ”HURENSOHN”. Att kalla klubbägare för horunge är kanske inte särskilt nobelt, men det finns värre saker. Rasism till exempel, vilket också uppmärksammats inom fotbollen på senaste tid. Den kommer också, precis som banderollerna, ofta från ultrasgrupperingar.

Men lösningen på apljuden mot svarta spelare tycks inte väcka lika starka reaktioner. När de utsatta spelarna försökt lämna planen hålls de tillbaka av spelare och domare. Porto-spelaren Moussa Marega protesterade mot rasismen, och belönades med ett gult kort.

Finns det utrymme för minsta mediala maktanalys här? Finns det plats för åtminstone en reflektion om vem som har mest att säga till om? Miljardärer som flyttar klubbidentiteten längre och längre bort från de som ägnar sina liv åt den, eller de som målar skällsord på en bit tyg? De ”så kallade fansen”. Nej, i stället kollektiva bestraffningar och trötta fraser.

I matchen mellan Union Berlin och Wolfsburg hörs kommentarerna önska att de ansvariga för banderollerna ska förbjudas från att någonsin vistas på arenan igen. Inom några veckor har det här blåst över, hoppas de. Och plötsligt är ”horunge” inte långt ifrån mina egna läppar heller.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN