Möt Östergren, Axelsson, Linderborg och många fler hos oss

Aftonbladet sänder årets digitala Bokmässa – se programmet här

Det blir ingen bokmässa på plats i Göteborg i år. Men massor av aktuella, djuplodande och inspirerande författarsamtal kommer att sändas digitalt den 26 och 27 september här på aftonbladet.se. Många av våra kritiker och författare medverkar.

LÖRDAG 26 SEPTEMBER


12:00– 12:30 KÄRLEKENS FYSIK
Kan vi förstå kärleken genom kvantfysiken? Och kan man överhuvudtaget komma en annan människa nära? Helena Granström skildrar i Betydelsen av kärlek en parallell tillvaro där en småbarnspappa, en konstnär och en ingenjör lockar in huvudpersonen i lustens och intellektets förvecklingar. Stefano Foconis personligt hållna essä Om kärlekskonsten bjuder på en upptäcktsfärd genom den erotiska materien i dess olika kulturella och individuella former. Vilka är våra vanor, drömmar och motsägelser? Ett samtal om både fysisk och själslig kärlek, paradoxerna och idealen. Programledare: Johanna Frändén, journalist.
Arr Daidalos och Weyler

12:45– 13:25 I FOKUS: MAJGULL AXELSSON, KLAS ÖSTERGREN
STORA BERÄTTARE Majgull Axelssons nya roman Inställd resa till Sabarmati handlar om identitetssökande och föräldraskapets självtvivel, om en mor som inte är en mor och en dotter som inte är en dotter. Men också om hemligheter, uppbrott och främlingsfientlighet. Klas Östergrens Gentlemen från 1980 blev en modern svensk klassiker och 2005 kom fortsättningen Gangsters. Nu avslutas trilogin med Renegater där berättarjaget än en gång möter den excentriske Henry Morgan som är på pilgrimsvandring genom Europa, från Wien och på väg upp till Lappland för att få träffa sin son. Programledare: Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet.
Arr Norstedts och Polaris


13:45–14:15 KVINNOR I INRE OCH YTTRE EXIL
Skådespelaren och regissören Moa Gammels romandebut Gertrud är fritt skriven efter Hjalmar Söderbergs pjäs. Dagens Gertrud är en före detta fotomodell med skådespelardrömmar som lever bland exilsvenskarna i LA. Hon har tröttnat på att vara fast i andras objektifiering och sin egen passivisering. Musikern och sångaren Anna Järvinen debuterar med Dröm natten till idag, en tät tillståndsroman där berättaren befinner sig i Stockholm. Hennes åldrande kropp gör motstånd, en sorg pockar, likaså det lämnade Finland. Ett samtal om kvinnans frihet och om konsten, skönheten och begäret. Programledare: Caroline Ringskog Ferrada-Noli, författare.
Arr Förlaget och Piratförlaget

14:45–15:15 DE ENSAMMA MÄNNEN
Medelålderns borttappade mansroller står på olika sätt i fokus för Malin Lindroth och David Wiberg. I romanen Rolf tecknar Malin Lindroth ett porträtt av en anonym 60-årig man i beige vinterjacka som väntar på att bli förlöst från sin ensamhet – och från ett hemskt brott. David Wiberg skriver i En vuxen människas bekännelser om en medelålders man som ser sitt liv rasa samman och om försöken att rekonstruera det med hjälp av en berättelse. Här möts de i ett samtal om män på gränsen till sammanbrott och om två människoöden i all sin komplexitet. Programledare: Kristofer Andersson, journalist.
Arr Norstedts och Piratförlaget

15:30–16:00 VEM ÄR SAMTIDSMÄNNISKAN EGENTLIGEN?
Dottern är Lena Anderssons uppföljare till den hyllade romanen Sveas son. I centrum står en ung kvinna, folkhemmets barnbarn, som växer upp och utmanar folkhemmets syn på människan, samhället och tillvaron på alla sätt. Bengt Ohlssons Midsommarnattsdrömmar kretsar kring en handfull människor som man får följa upp i vuxenlivet och medelåldern, genom förälskelser, otroheter och skilsmässor, medan skräcken för att de redan blivit gamla lurar i bakgrunden. Tillsammans talar de om samtidsmänniskan och hur människans sätt att vara förändras i takt eller otakt med samhället. Programledare: Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet.
Arr Albert Bonniers Förlag och Polaris


16:15–16:45 DET SVENSKA KLASSAMHÄLLET
Vad händer med en person som inte fångas upp av samhällets skyddsnät? Och vad händer med personen som faktiskt gör det? I Lo Kauppis Två vita dvärgar skildras Lenas och Los olika men kolliderande öden. Patrik Lundberg har i Fjärilsvägen skrivit en kärleksförklaring till sin mor som samtidigt är en uppgörelse med det svenska klassamhället. Här diskuterar de vilken betydelse klass har, för individer och i samhället, i det som kallats världens jämlikaste land. Programledare: Johanna Frändén, journalist.
Arr Albert Bonniers Förlag och Leopard


17:00–17:40 I FOKUS: ÅSA LINDERBORG, ELISABETH ÅSBRINK
SJÄLVREFLEXION Kulturskribenten Åsa Linderborgs dagbok Året med tretton månader handlar om ställningstaganden, svek, tvivel och det oundvikliga åldrandet. Under hösten 2017 till hösten 2018 fick #metoo stora konsekvenser för hennes tidning Aftonbladet, hon fyllde femtio och blev lämnad, och stormen efter Benny Fredrikssons död rasade. Elisabeth Åsbrink berättar sin familjehistoria i Övergivenheten, en släktkrönika om hemligheter, mödrar och döttrar. I fokus står tre enskilda men förbundna kvinnoöden som har påverkats och formats av det eviga judehatet. Programledare: Carl-Michael Edenborg, litteraturkritiker.
Arr Polaris


SÖNDAG 27 SEPTEMBER


12:00–12:30 KVINNOR SOM UTMANAR
Hur annorlunda får en kvinna egentligen bete sig? Varför reagerar vi så starkt när en kvinnlig romanfigur bryter mot normer? I Svårmodets döttrar skildrar Anna Laestadius Larsson hur bristen på självbestämmande över liv och sexualitet för kvinnor löper som en blodröd tråd genom vår 1900-talshistoria. Karin Smirnoff avslutar sin hyllade trilogi om den kantiga Janakippo med Sen for jag hem. Ett samtal om kvinnors utrymme och handlingsfrihet, och om att göra som man vill trots att det kostar. Programledare: Carl-Michael Edenborg, litteraturkritiker.
Arr Piratförlaget och Polaris


12:45–13:25 I FOKUS: MARIE LUNDSTRÖM, ANNIKA NORLIN, GINA DIRAWI
NORRLAND, BEGÄR OCH FRIGÖRELSE I radioprofilen Marie Lundströms romandebut Sanningens kalas kastas 48-åriga Isabel mellan farliglyckan och stortvivlet av en man som inte är hennes. Låtskrivaren och artisten Annika Norlins skönlitterära debut Jag ser allt du gör är en novellsamling om en grupp människor på skav mot tillvaron. Prisbelönta programledaren och komikern Gina Dirawi romandebuterar även hon med Paradiset ligger under mammas fötter. Tre unga kvinnor, från Norrland till Beirut, längtar alla efter frigörelse – men som kvinna är priset man betalar högt. Programledare: Ika Johannesson, journalist.
Arr Norstedts, Wahlström & Widstrand och Weyler


13:45–14:15 EN NÄSTAN SANN HISTORIA
Hur balanserar man fakta och fiktion när man skapar romaner av verkliga personers liv? Göran Greiders dokumentärroman Hon vars hjärta var som mitt bygger på brev mellan poeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson. Hennes borgerliga och frireligiösa föräldrar vägrade acceptera deras förhållande, som lämnat djupa spår i Dan Anderssons verk. Ola Larsmos Översten är romanen om fattigpojken Knut Oscar Brundin som fann sitt kall i kampen mot slaveriet, blev överste i amerikanska inbördeskriget och slutade sina dagar som en av de stora krafterna i den svenska frikyrkorörelsen. Programledare: Kristofer Andersson, journalist.
Arr Kaunitz-Olsson och Ordfront


14:45–15:15 GENERATIONSROMANER PÅ GRÄNSEN
Ingenting blir riktigt som de hoppats och tänkt för människorna på 30-nånting i Tone Schunnessons, Eli Levéns och Jack Hildéns romaner. I Schunnessons Dagarna, dagarna, dagarna håller det enkla livet på att glida Bibbs ur händerna. Levéns romankaraktär Robin reser i Hur jag skulle vilja försvinna till kaotiska New York för att glömma sin kärleksförtvivlan och upplösas i njutning. Hildéns Många gånger i regn handlar om en grupp vänner som trots att de har alla förutsättningar för att leva ett bra liv misslyckas. De möts i ett samtal om flykt, gränsupplösning, beroende och svek. Programledare: Carl-Michael Edenborg, litteraturkritiker.
Arr Norstedts

15:30–16:00 VEM HAR MAKTEN ÖVER KVINNOKROPPEN?
Hanna Nordenhöks Caesaria rör sig i 1800-talets disciplinära idéer och mekanismer, bland manlig hybris och ensamma barn på samhällets botten, bland smuts och skenande visioner. Det är den moderna gynekologins och obstetrikens gryning och kvinnokroppen är ett dunkelt landskap under skalpellen. Mian Lodalens verklighetsbaserade roman Lisa och Lilly handlar om två unga arbeterskors förbjudna kärlek. De ser ingen annan utväg än att möta döden tätt omslingrade. Ett samtal om äganderätten till kvinnokroppen, makt och klass, och att bygga sina romaner på historiska skeenden. Programledare: Johanna Frändén, journalist.
Arr Norstedts och Romanus & Selling

16:15–16:45 RÄTTEN ATT BERÄTTA
Det pågår en ibland upprörd debatt huruvida författare med privilegierad bakgrund kan, eller ens har rätt att, berätta om arbetarklass eller rasifierade. Vad är en äkta berättarröst och hur avgörande är den personliga erfarenheten? Samtidigt har nedhållna och förtryckta fortfarande svårt att göra sina röster hörda. Rätten att berätta är ojämlikt fördelad. Ligger felet i själva det litterära systemet? Författarna Arazo Arif, Aris Fioretos, Anneli Jordahl och Mara Lee samtalar om vad rätten att berätta kan innebära. Vad är det för slags rätt, egentligen? Programledare: Parisa Amiri, journalist.
Arr Svenska PEN

17:00–17:30 NEW YORKSTUDION: BEN LERNER
ÅTRÅ, PSYKOTERAPI OCH UNGA ARGA MÄN Adam Gordon går snart ut high school i Topeka, Kansas. Det är sent nittiotal och hans föräldrar arbetar på en välrenommerad psykiatrisk institution som lockar folk från hela världen. Hur är man en god son i en tid och kultur präglad av giftig maskulinitet? Författaren och litteraturprofessorn Ben Lerners Pulitzernominerade roman Topekaskolan är nu aktuell på svenska. Här spinns trådar bakåt och framåt i tiden och perspektiven skiftar mellan föräldraskap och barndom. Fram träder ett drama om familjetrauman och karriär, men också om ordens förvillande makt, USA och vita arga män. Programledare: Malin Ekman, journalist.
Arr Natur & Kultur, språk engelska

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.