Lärorik poddresa med al-Qaidas bombexpert

I ”Conflicted” lär man sig både om politiken och psykologin

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Minns ni konflikterna i Mellanöstern? Terrorhotet? Ibland känns det som om en pausknapp fryst världspolitikens stora frågor.

Sanningen är naturligtvis mer komplicerad, men i den nya vardag som uppstått framstår allt som inte handlar om det där viruset som en välkommen distraktion.

Under timslånga promenader nu när socialt liv, bio och teater satts på sparlåga har den brittiska podden Conflicted, vars andra säsong hade premiär tidigare i år, hållit mig sällskap.

I den samtalar journalisten Thomas Small, amerikansk Mellanöstern-expert, med Aimen Dean, tidigare bombexpert hos al-Qaida som blev spion för den brittiska underrättelsetjänsten MI6.

Första säsongen, som har temat ”kriget mot terrorismen”, följer Deans resa från uppväxten i Saudiarabien, via krig på den bosniska sidan i forna Jugoslavien och träning för Usama bin Ladin i Afghanistan, tills han 1998 bytte sida och blev agent inom terrorsekten.

Därmed hamnade Dean i hetluften under det spända världsläget efter 11 september-attackerna 2001 och med hans personliga erfarenheter som grund analyserar podden olika konflikthärdar, som Irak, Jemen och Syrien.

Andra säsongen för oss tillbaka till den amerikanska strategi som blev katalysator för ”kriget mot terrorismen”; den ”nya världsordning” efter Kalla kriget som George Bush höll ett berömt tal om den 11 september 1990 och som ledde till decennier av blodbad i Irak.

”Conflicted” målar upp den stora politiska spelplanen, men Dean har också psykologiska insikter i islamismen och kan sin Koran (han är fortsatt troende muslim). För att ha en fatwa hängande över sig är Aimen Dean en förvånansvärt gladlynt ex-spion.

Han är samtidigt inte rädd för att lufta kontroversiella åsikter och är en förespråkare av starka nationalstater, även när de som i många fall i Mellanöstern varit odemokratiska.

Dean är på alla sätt spektakulär och gör Conflicted till djupt fängslande lyssning. För att vara en del av världen det rapporterats så oerhört mycket om blir det snabbt uppenbart hur väldigt lite jag egentligen förstått.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.