Nu gör vi journalistik som Voi vill ha den

Elina Pahnke tar vd-världen på orden och skriver ut allt

Voi:s vd Fredrik Hjelm gillar transkribering och transparens

Fredrik Hjelm, vd på elsparkcykelföretaget Voi, la under måndagen fram ett förslag på Twitter kring hur framtidens medier kan utformas. I en lång tråd berättar han hur han suttit och snickesnackat med Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski om hur trötta de är på att journalister vänder och vrider och ansvarsutkräver.

Han vill därför att det ska finnas en ”magic button” under artiklar med stor spridning som leder till en sida där intervjuerna publiceras utan journalistens ord, transkriberad rakt av – som dessutom ska ackompanjeras av en “ocensurerad” text av företaget själva om hur de ser på saken.

Nå, visst kan man förstå honom? Det måste vara tröttsamt när journalister drar upp en Voi-delägares koppling till ryska staten. Eller när de tjatar om den obefintliga arbetsrätten för dem som samlar ihop sparkcyklarna om nätterna. Och palla journalister som gnäller om Klarnas lukrativa affärsidé, att skuldsätta människor och skicka dem till inkasso. Det alla vill ha är ju fler high five-reportage med entreprenörer!

Om den fria journalistiken känns alltför irriterande har Fredrik Hjelm åtminstone allierade i den fria marknadens förespråkare. Inte nog med att sociala medier – där han presenterade sitt förslag – har blivit en plats där makthavare kan skriva lite vad de vill utan att tvingas svara på följdfrågor. Flera av de största techföretagens ägare har ju dessutom själva gjort sig ökända för att vara okontaktbara när journalister kräver svar kring deras eskalerande övervakning av sina användare.

Samtidigt har ett annat storföretag, Ericsson, just haft en bolagsstämma där de röstat nej till att styrelsen och vd:n ska beviljas ansvarsfrihet. Bakgrunden är ett avslöjande av bland annat Uppdrag granskning om misstänkta mutaffärer mellan företaget och IS. Företagets vd, Börje Ekholm, har vägrat svara på SVT:s frågor.

Eftersom det verkar vara just de grävande, jobbiga journalisterna som ultrakapitalisterna passar sig för finns bara en sak kvar att göra. Vi måste anamma Fredrik Hjelms förslag! Pressfrihet, schmessfrihet.

Jag kontaktar Fredrik Hjelm med uppsåtet att göra som han säger. Publicera en intervju rakt av. En transkribering helt enkelt.

Den följer här.

Jag skriver till honom privat på Twitter:
Hej Fredrik! Har du en mailadress jag kan nå dig på? / Elina Pahnke, Aftonbladet

Jag kontaktar Voi via deras hemsida.
Hi! My name is Elina Pahnke and I’m a freelance journalist writing for Aftonbladet. I was wondering if you could help me get in touch with Fredrik Hjelm at Voi Sweden?
Best regards
Elina Pahnke

Jag skriver till honom på LinkedIn:
Hej Fredrik! Jag heter Elina Pahnke och är journalist för Aftonbladet. Har du en mailadress jag kan nå dig på?
Bästa
Elina

Där svarar han:
Hej Elina
och bifogar sin mailadress.

Jag mailar honom:
Hej Fredrik!
Jag heter Elina Pahnke och är frilansjournalist. Just nu skriver jag en artikel för Aftonbladet angående det du skrev på Twitter om journalistik. Tänkte höra om jag kan ringa upp dig under eftermiddagen och ställa ett par frågor kring detta?
Bästa
Elina Pahnke

Sex timmar senare svarar han på Twitter.

Du fick det va?
Jag: Yes har mailat dig!
Jag på mail igen:
Hej! Kan du höras innan klockan 11 imorgon?
Allt gott
Elina

Fredrik: Hej Elina
har tyvärr mkt att göra fram till fredag med resor och annat så kan höras då om fortfarande aktuellt?
F

Jag: Hej! Tyvärr är det inte aktuellt då. Du har inte möjlighet att snacka bara en kvart imorgon?
Bästa
Elina

Fredrik Hjelm:
Hej!
Ok, fattar, nej hinner tyvärr inte imorgon pga jobb.
Ha det,
F

Journalistik på Voi:s vis – rafflande läsning, eller hur?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.