Bada i Täby – aktivism när det är som bäst

Det finns allt färre platser för allmänheten

Ett 30-tal personer badar i protest över svartbyggen på Drakskeppsvägen i Täby där många hus har bryggor som ligger på allmän mark.

Ni som är lediga: passa på att utnyttja allemansrätten och doppa er i hav och sjö! Gör som det 30-tal personer som badade i Täby i söndags. Ta med badringar, era spexigaste badkläder och kanske en sommarbok under armen och besök en av stadens alla fina, kommunala bryggor och stränder.

Förra veckan publicerades en granskning i Dagens ETC där det avslöjades att villaägare i Täby byggt privata bryggor och till och med en helikopterplatta på allmän mark. Strax utanför tomtgränserna till sina 150-miljonersvillor har de ockuperat den kommunala stranden med buskar och staket för att förhindra intrång av badsugna sommarcarpare.


Ett par dagar efter att granskningen släpptes skapades Twitterkontot @FolketsBad där det planerades ett gemensamt besök och dopp på den avskärmade badplatsen. Man kan inte annat än att bli lite fnissig och varm i magen. Det här är aktivism när den är som allra bäst. Enkel, välorganiserad, snabb och med glimten i ögat.

”Det var fantastiskt. Det var jätteskönt. Vi hade ett vanligt strandhäng. Folk bara hängde och tog det lugnt. Solade och gled runt i vattnet”, säger Joel Ekström Svensson till Aftonbladet.


Nu har Twitterkontot @FolketsBad skapat en diskussionsgrupp för andra som bor utanför Stockholm och vill dra ihop Folkets Bad i sina egna kommuner. Vi kan nog räkna med att det drar igång ett gäng liknande, härliga initiativ under resten av sommaren. En rak och enkel påminnelse till de som tror sig kunna göra lite som de vill här i livet.

Samtidigt avgiftsbeläggs ett av Stockholms sista gratis badhus, det finns allt färre platser för allmänheten att vistas på gratis, utsatta grupper stängs ute från allt fler rum och skarpare linjer dras mellan ditt och mitt. Det är en kaosartad tid där man som aktivist har närmare till uppgivenhet än kampglöd, och då är det fint att bli påmind om att det ibland inte behöver vara svårare än såhär. Ett harmlöst dopp på sommarens varmaste dag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln