Med plats för det smala och specifika

Mikaela Blomqvist gick på en av de alternativa bokmässorna och upplevde stillsamma samtal

Från en av de alternativa mässorna, Scener & samtal, Litteraturhuset i Göteborg.

Det senaste året har det talats mycket om vad som händer när Nya Tider tar plats på bokmässan men vad händer när det kritiska tänkandet inte längre gör det? Störst av de alternativa bokmässor som förekommer i år är Scener & samtal, anordnad av den ideella föreningen Göteborgs Litteraturhus under fredagen och lördagen.

Nåja, någon bokmässa är det kanske inte i egentlig mening. Ett ensamt bokbord står halvt gömt bakom en trappa och kommersen saknas helt. På fredagen saknas i viss mån även publiken. Litteraturhuset där fredagens program är förlagt är litet och även om inträdet är gratis är det inte fullsatt när Martin Klepke, Helle Klein och Rebecca Bohlin möts kring lunchtid för ett samtal om hot och hat.


Så är de namnkunniga författarna också samlade till lördagen då man håller till på det betydligt rymligare Världskulturmuseet. Dagen öppnas av Arundhati Roy och avslutas av Susanne Brøgger. Men här finns också utrymme för det ytterligt smala och specifika. Anders Olsson och Mikael van Reis för ett initierat samtal om Paul Celan, som landar i en reflektion kring hur poetens aggressivitet visade sig i hans användning av negerande prefix.

Publiken är kunnig och välvillig och de flesta samtal är kopplade till antifascism. I linje med detta är nog den största konkurrenten den antinazistiska demonstrationen som pågår samtidigt. Flera av besökarna, liksom flera av de som står på scen säger sig under dagen vara på väg dit eller komma därifrån.


Hela arrangemanget präglas av stillsamhet i motsats till mässans skval och stim. Men frånvaron av oljud gör det också möjligt att störa, att inte passa in, att vara för ung eller för obildad. Det öppna, slumpmässiga och därför också tillgängliga som är bokmässan udda charm saknas.

I ett rum pågår uppläsning av författare som Sara Stridsberg, Jenny Tunedal och Jila Mossaed. Gott så, men Jenny Högströms humoristiska angrepp på Moderaterna, dikten med den fantasieggande titeln Anders Borg, hade jag gärna velat höra läsas högt inne på det vanliga mässgolvet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.