Seger för demokratin – nederlag för Spanien

Olle Svenning: Den europeiska juridiken vändes mot den spanska

EU-domstolen underkände i går det spanska rättssystemet; det har inte skyddat mänskliga fri- och rättigheter och inte respekterat politiska val. En hård dom över spansk demokrati.

Det går enkelt att personifiera det spanska statens nederlag: Carles Puigdemont, nationalisternas främsta hatobjekt och tvingad till exil, är efter EU-domstolens yttrande garanterad en plats i EU-parlamentet.

Ett annat exempel är Oriol Junqueras, historielärare från Barcelonatrakten. 26 maj i år valdes han – som Puigdemont – till EU-parlamentariker, som representant för det katalanska vänsterdemokratiska partiet ERC. Vid tidpunkten för valet satt han i i fängelse; han var dock inte dömd.


Först i oktober slog Spaniens högsta domstol till med en livstidsliknande dom: 13 års fängelse. Brottsrubriceringen: ”Uppvigling”. Statsapparatens kodord för ”katalansk självständighet.”

Med domen upphävdes Junqueras medborgerliga rättigheter. Han stängdes ute från det parlament han valts in i.

EU-domstolen underkänner på pedagogisk tydlig juristprosa de spanska domstolarna.

Junqueras skulle som demokratiskt vald Europapolitiker ha varit skyddad av juridisk immunitet. Han skulle alltså ha intagit sin plats i EU-parlamentet.

EU-domstolens uppdrag var att uttala sig om Junqueras, inte om någon annan. Verkningarna blir mer omfattande. Spanska staten måste ge upp försöken att stänga ute också Carles Puigdemont, Toni Comin och Clara Ponsati från EU-parlamentet.

De katalanska partierna samlade bortåt två miljoner röster i EU-valet; rösterna har i praktiken varit ogiltigförklarade. Det övergreppet på demokratin är snart eliminerat.


Spanien har i åratal bekämpat katalaner med repression och framför allt med juridik. I går vändes den europeiska juridiken mot den spanska. Likt andra postdiktatoriska stater, till exempel Polen och Ungern, har Spanien inte förmått att hålla isär den politiska och den juridiska makten. De högsta domstolarna är direkt tillsatta av partierna.

EU-domstolens beslut i går sammanföll i tiden med de avgörande momenten i förhandlingarna om en ny spansk regering. Socialistpartiet, vänsterpartiet Podemos, var på väg att bygga en vänsterregering med passivt stöd från Junqueras parti, ERC.

Samtalen bröts. Katalanerna inväntar det spanska rättsväsendets replik till EU-domstolen. Yttrandet ska skrivas av Abogacia General del Estado (statsadvokaten). Den spanska statsapparatens sista, bräckliga hopp.


De politiska rättsövergreppen i Spanien leder fram till principiella frågor: Ska spanska, eller för den delen andra nationella, domstolar bestämma vem som ska få väljas till EU-parlamentet? Är inte europeiska väljare suveräna? Ska EU vara en europeisk gemenskap eller en sammanslutning av nationalstater? Bör EU bli mer federalt än nationalistiskt? Är det den spanska monarkistiska nationalstaten eller den regionala republiken Katalonien som kan vara ett efterföljansvärt europeiskt exempel?

Från sitt fängelse skickade nyligen Junqueras ett brev till den socialistiske premiärministern Pedro Sanchez. Han undrade över den katalanska framtiden: ”Det beror på Er, herr Sanchez, om ni vill bli en del av lösningen eller en del av problemet.”

Sanchez har inte lämnat något svar. Kanske skickade han sin egenhändigt skrivna bok: Manual de Resistencia. En handbok i motstånd.

Junqueras vet, efter 777 dagar i fängelset, en del om motståndskamp.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.