”Även män gillar väl kärlek”

”En dag”-författaren David Nicholls om att sorteras in i den kvinnodominerade feelgood-genren

David Nicholls vill gärna fortsätta skriva både manus och romaner, men han vill inte längre skriva film- eller tv-manus efter sina egna böcker.

Han är lika framgångsrik när han skriver böcker som när han skriver film- och tv-manus.

Men om David Nicholls nya succébok Bitterljuva dagar blir film, får någon annan skriva manus.

– Jag har kommit fram till att det lite för mycket blir som om man vore tandläkare och ska försöka laga sina egna tänder, säger han.

Man kan tycka att det är en lite märklig slutsats som 53-årige David Nicholls kommit fram till efter tjugo år som framgångsrik författare till både romaner, tv-serier och filmer. Hans allra största framgång är ju trots allt En dag. Kärleksromanen från 2009 som två år senare blev den romantiska filmkomedin med samma namn och Jim Sturgess och Anne Hathaway i huvudrollerna. Med manus av Nicholls själv.

– Jag är väldigt nöjd med filmen. Jag vet att somliga tycker att Anne Hathaway var fel för att hon är amerikanska, för att hon därför inte var trovärdig som brittisk arbetarklasstjej, för att hon är för snygg och så vidare. Mitt enda problem är snarare att historien hade blivit bättre som en lite längre tv-serie. Det är svårt att klämma in en hel roman i en film.

”Misslyckad skådespelare”

Vi träffas under bokmässan i Göteborg. Vid ett par tillfällen är jag med när han möter sin publik. Han är populär. Har sålt cirka 300 000 böcker bara i Sverige. När han pratar om sitt författarskap inför publik gör han en slags show av alltihop. Han trivs helt uppenbart på scenen. Som om han vore en skådespelare.

– Jag var ju skådespelare, säger han, skrattar och fortsätter:

– En ganska misslyckad sådan. Klumpig, utan utstrålning och så spelade jag ofta över. Men jag ångrar absolut inte de åren. Även om jag bara fick göra småroller på Royal National Theatre (lite grann Londons motsvarighet till Dramaten) så gillade jag att tillhöra ett teatersällskap med allt vad det innebär. Och jag lärde mig mycket om dialog och tajming, som jag har haft nytta av när jag skrivit film- och tv-manus.

Fann nytt yrke

David Nicholls liv förändrades när Christine Langan, producent för populära brittiska tv-serien Kalla fötter, undrade han om ville pröva på att skriva manus åt dem. Fyra färdigskrivna avsnitt senare förstod han att han hade fått ett nytt yrke: manusförfattare.

Som sådan har han skrivit tv- och långfilmer efter historier av Shakespeare, Thomas Hardy, Sam Shepard och sina egna böcker. När vi träffas pågår inspelningen av en brittisk tv-serie efter hans näst senaste roman Vi och han är lite besviken för att han inte hinner åka och besöka inspelningen, han har för mycket pr-jobb att göra för Bitterljuva dagar.

Manus till hyllad serie

Hans senaste stora tv-projekt annars var miniserien Patrick Melrose (2018) med Benedict Cumberbatch, som i Sverige visades på HBO Nordic. Den bygger på fem självbiografiska romaner av Edward St Aubyn, hyllad generationskamrat med Nicholls.

Var det inte jobbigt att gräva ned sig i en kollegas liv på det sättet?

– Jo, för det är ju en nattsvart värld full av cynism, missbruk, övergrepp och familjebråk. Jag fick valet att prata mycket eller lite med Edward. Jag valde att mest använda hans böcker som källmaterial. När Benedict fick rollen tror jag att de båda träffades och umgicks rätt mycket. I stort sett följer tv-serien det manus jag skrev.

Enligt den tandläkarliknelse David Nicholls drog i början av intervjun så är det nu slut på att bearbeta sina egna böcker till film eller tv-serier.

– Jag har kommit fram till att om jag ska skriva mer känsloladdade historier så passar de bättre som romaner. Film och tv handlar mer om action och dialog.

Inte självbiografisk

Nya boken Bitterljuva dagar är en underhållande historia om 16-årige Charlie som just har gått ut gymnasiet. Av en slump hamnar han i ett teatersällskap som ska sätta upp Shakespeares Romeo och Julia. Han går med mest för att han har hittat sitt livs första kärlek, Fran.

Hur självbiografisk är romanen?

– På sätt och vis inte alls. Min första kärlek var inte alls lik Fran. Mina föräldrar skilde sig inte. Jag höll inte på med teater när jag var så ung. Men bokens stad påminner om den plats där jag växte upp. Jag har också arbetarklassbakgrund. Och jobbade på en bensinstation ett tag. Mest är det väl känslorna, där utgår man väl alltid från sig själv.

Under bokmässan i Göteborg mötte David Nicholls, som en av få manliga författare, sina läsare på feelgood-scenen.

– Mina historier är melankoliska, bitterljuva, mer humanistiska än cyniska. Om det gör att de sorteras in i en genre där kvinnliga författare dominerar, så har jag inga problem med det. Även män gillar väl kärlek … (skratt).

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.