Pristagare som tar unga på allvar

Petter Lindgren om Meg Rosoff, årets ALMA

Författaren Meg Rosoff tilldelades i går Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Prissumman är på fem miljoner kronor.

Meg Rosoff, född 1956 i Boston, numera bosatt i London, är förhållandevis grön som barn- och ungdomsboksförfattare.

2004 debuterade hon med tonårsromanen How I live now, utgiven på svenska av Brombergs 2005, med titeln Så har jag det nu och i översättning av Helena Ridelberg. I samband med att romanen blev film 2013 gavs Ridelbergs översättning också ut i pocket, av En bok för alla.

I berättelsen, vars upplägg faktiskt erinrar en del om Barnen från Frostmofjället, skickas 15-åriga Daisy under sommarlovet till sina kusiner i England, samtidigt som en gåtfull fiende tar landet i besittning och tvingar barnen på flykt.

Det är en kuslig skildring, inte minst som den också visar hur lätt det kan vara att försätta en modern industrination i kaos. Rosoff försummar heller inte att låta kärleken spira bland förgiftade vattentäkter och utslagna transformatorstationer.

Merparten av det tiotal böcker som Rosoff skrivit hittills riktar sig till unga vuxna, men sträcker sig samtidigt en bra bit utanför genrens begränsningar.

Hennes språkbehandling är briljant och de ämnen hon tar upp, som identiteten och könet, minnet och förlusten, behandlas utan nedlåtande åthävor med anledning av läsarens eventuella eller förväntade ålder.

Alma-juryn kan glädja sig åt ett utmärkt val, och svenska läsare åt en pristagare som är tämligen rikligt representerad på hemspråket. Senast utkom bilder­boken Älgbarnet, i översättning av Helena Olsson (Argasso, 2014), om en tonårsgraviditet som resulterar i en liten älg på 10,3 kilo.

Dysterkvistar eller olyckligt förälskade försjunker lämpligen i den elegiska Den jag var från 2010 (X Publishing, övers. Helena Ridelberg), utspelande sig på en pojkskola belägen i ett sjunkande och dödsdömt kustlandskap.

Hundälskare, hushållsmagiker och förstagångsliggare finner sin Räddaren i nöden i Justin Case från 2007 (Brombergs, övers. Helena Ridelberg), en svart och grotesk komedi om hur 15-åriga Justin nästan får ett flygplan i huvudet och blir av med oskulden till en jättehipp fotograf som sedan inte vill veta av honom.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln