Världens mest hatade får blodtrycket att rusa

I ”Hunting Ghislaine” försöker man förstå hur monstret blev ett monster

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ghislaine Maxwell, som nu sitter häktad, och Jeffrey Epstein, som dog i häktet i augusti 2019.
Ghislaine Maxwell, som nu sitter häktad, och Jeffrey Epstein, som dog i häktet i augusti 2019.

KULTUR

Ghislaine Maxwell är främst förknippad med sin ex-pojkvän, miljardärpedofilen Jeffrey Epstein. Men innan dess var hon påläggskalv åt sin illa beryktade far, mediemogulen Robert Maxwell.

Efter ett år på flykt sitter Ghislaine Maxwell nu häktad i New York, misstänkt för människohandel och för att ha lurat tonårsflickor in i Epsteins våld. I den brittiska podden ”Hunting Ghislaine” försöker den tidigare BBC-reportern John Sweeney nysta bland ledtrådar till vem en av världens förmodligen mest hatade kvinnor just nu är. Med andra ord; hur blev monstret ett monster? För den som söker en milt neutral granskning lär ”Hunting Ghislaine” få blodtrycket att rusa.

Sweeney beskriver mörkret i Ghislaine Maxwells ekonomiskt privilegierade uppväxt: den känslomässiga kylan, faderns kriminalitet, oberäknelighet och möjligtvis även övergrepp. 1991 dog han efter ett mystiskt fall från sin lyxyacht och bara något år senare syntes dottern och Jeffrey Epstein ihop för första gången.

Kanske var det lite synd om henne då, slår Sweeney fast i ett av sina samtal med poddens producent. Men de saker hon utsatt tonårsflickor för senare kan inte skyllas på det. Numera har få något gott att säga om societetskvinnan Ghislaine Maxwell, tidigare med en telefonbok full av kända kompisar. Hon beskrivs som manipulativ och kall.

Sweeneys språk är självsäkert och drastiskt. ”Is he thick or what?” (ungefär ”hur korkad får man vara?”) kommenterar han prins Andrews famösa tv-intervju om sin nära relation till Epstein och Maxwell. Det är underhållande, och jag antar att man får hantera honom som en brittisk Leif GW, med en liten nypa salt.

Själva historien är tillräckligt spännande, även om mycket ännu är höljt i dunkel. Kopplat till det sexuella våldet finns nämligen det ekonomiskt ljusskygga, affärer med Saudiarabien och möjliga hållhakar på mäktiga personer. Grova misstankar om kriminalitet, i de allra översta samhällsskikten. Maxwell har kunnat köpa sig ur de flesta av sina problem, det enda hon inte verkar komma undan är sin delaktighet i Epsteins övergrepp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.