Även rika tjänar på en inre omställning

Vi mår skit hur mycket vi än konsumerar

”Varför ska fattiga leva ansträngt medan rika bara kör på?”, skriver Somar Al Naher.

Vi lever i en motstridig tid. Å ena sidan förväntas vi ställa om. Avstå flygresor, bilkörningar, nya kläder. Men vi lever samtidigt i ett samhälle som säger att vi ska resa, köra bil, köpa nya kläder. Vi ska jobba mer för att köpa mer, strävar vi inte uppåt betraktas vi som misslyckade.

Att välja ett enklare liv i ett samhälle där konsumtion är religion, är att göra sig själv till hedning. Och hedningar brukar förskjutas. Det är fortfarande skambelagt att inte delta i konsumtionscirkusen. Annars hade nog fler av oss pallat att leva utanför normen, men det är svårt.


Sen finns det alla de som redan idag inte konsumerar eftersom de är fattiga. Men de får ingen klapp på axeln. Visst finns växande omvänd skam, till exempel flygskam. Men det enda som händer är att folk med pengar köper ”finare” så kallade klimatmedvetna resor. Konsumtionsskammen är fortfarande starkare än flygskammen.

Känslor av skam är något som klimatdebatten tyvärr förbisett. Tills nu. I de senaste rapporterna från FN:s klimatpanel lyftes behovet av ”inre omställning” för att klara klimatkrisen. Mycket är hämtat från Christine Wamsler, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet som sedan ett antal år tillbaka utbildar studenter i just hur psykologi samverkar med klimatarbetet.

Förenklat kan en inre omställning betyda att träna på att vara tillfreds med det man har, att hitta gemenskap och skapa samhörighet med människor utanför ens sfär. Men också att hitta kontakten med naturen. Minnas att vi hör ihop med träden, luften och jorden.


En inre resa är något som alla, även rika, tjänar på. För trots att vi i västvärlden drunknar i materiella saker mår vi skit. Vi lever visserligen längre men är sjuka i stressrelaterade sjukdomar. Och då spelar det liksom ingen roll att man har en pool och massa pengar på banken. Människan är inte skapad för det liv vi lever idag.

Samtiden skulle må bra av fler som sticker ut, som gör det mindre pinsamt att leva med mindre. Just nu går dokumentären ”Aldrig mer kebab” på SVT. I den får vi följa Gurgîn Bakircioglu som sålde sin lägenhet och allt han hade, sa upp sig från sitt arbete och flyttade till en husbil för klimatets skull. Man kan tycka vad man vill om hans olika val men nog underlättar det för oss andra att se exempel på människor som går emot strömmen.


Samtidigt, så länge det finns rika kommer det att vara orimligt att förvänta sig att fattiga ska avstå lyx. Varför ska fattiga leva ansträngt medan rika bara kör på? I klimatforskaren Johan Rockströms senaste bok ”En jord för alla” är ekonomisk ojämlikhet ett av de primära problemen som måste lösas. Slutsatsen är att vi aldrig kommer lyckas få med alla på klimatomställning så länge några lever det goda livet medan andra tvingas leva fattigt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln