Böcker är större än författare

Magnus Ringgren önskar fler diskussioner om verket och färre underdåniga författarintervjuer

Johanne Lykke Holm, aktuell författare.

Johanne Lykke Holm har debuterat med en fåordig roman. Desto mer vältalig fick hon vara i Kulturen i P1 (9 mars) om idéerna bakom texten. Intervjun var inkännande för att inte säga underdånig.

Om det var en pik från producentens sida vet jag inte, men efter intervjun sändes en essä om Roland Barthes (i repris, den fanns i vapenförrådet) av Mikael Timm. Barthes fyllde hundra och firades med utställning på nationalbiblioteket i Paris – men på ett sätt som kanske inte riktigt stämde med hans intentioner.

I en berömd essä talade han om ”författarens död” till förmån för textens födelse i läsakten. Vad en författare anser om sin text, menade Barthes, saknar betydelse. Till och med författarens identitet är oviktig. Det är verket som räknas och lever.


Diverse kultursidor, Lundströms bokradio, Babel och Kulturen i P1 är överfyllda av författarintervjuer. Mer sällan kommer kritiker till tals. Som kontrast berättar Håkan Lindgren (SvD 2 mars) om en bokhandel i Köpenhamn som bjuder på kritikersamtal, samtal där författarna inte är välkomna. Det blir både intressant och fullsatt.

Jag vill veta något om böcker som deras författare inte vet. Författaren har ju bara skrivit dem, aldrig läst dem. Författarintervjun är marknadsföring. Den där idén från Köpenhamn bör omedelbart importeras.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.