Förvandla tidning till podd fungerar utmärkt

Poddarna från Marvel-världen är både välskrivna och välspelade

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2022-08-19

En gång i tiden var Marvel ett serietidningsförlag. Ett framgångsrikt sådant förvisso, men bara ett serietidningsförlag. Att konvertera populära serietidningar till populära film-franchises har inte bara visat sig relativt enkelt utan också extremt lönsamt. Nu för tiden kan man knappt kliva ur sängen utan att bombarderas med någon av alla deras trikåklädda kassakor.

Men att konvertera en serietidning till en podcast? Jodå, det går också utmärkt visar det sig.

I serien Marvel's wasteland kastas vi in i ett universum baserat på den alternativa framtidsskildringen som bland fansen går under benämningen Old Man Logan. Samma universum som låg som grund till filmen Logan (om den åldrande Wolverine) från 2017. En värld som styrs av superskurken Doctor Doom som bland annat sågs i Fantastic four från 1994.

Ja, ni hör ju själva. Det är rörigt.

Även om man som jag sett och uppskattat det mesta som Marvel hostat ur sig i form av film och tv så tar det en liten stund att orientera sig i det apokalyptiska USA som utgör själva spelplatsen för Wasteland. I Marvel’s wasteland: Star lord, som är den första fristående säsongen, får vi följa Peter Quill (även känd som just Star Lord) och hans kompis Rocket Racoon, båda hämtade från Guardians of the galaxy-serierna. Pust. Och i den här tidslinjen har dessutom skurkarna vunnit och många av hjältarna är antingen döda eller, som i det här fallet, gamla och skröpliga.

Det här är uppenbarligen för Marvel-nördar men om man tröskar sig igenom den något avskräckande kontexten så gömmer sig ett riktigt gediget hantverk där under. För även om man bara är ytligt intresserad av karaktärerna så fångas man av både hur välskriven och välspelad den är. På rollistan hittar vi både etablerade röstskådespelare som Vanessa Williams och hollywoodskådisar som Danny Glover.

Marvel's wasteland: Star lord hade premiär i juni 2021 sedan dess har säsonger om Hawkeye, Black Widow och Logan släppts. Snart kommer den femte säsongen, som handlar om själva skurken, dr. Doom. Jag tror jag hänger med hela vägen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln