Fascinerande om rovdjuret Simon Spies

Resekungens liv kantades av opportunism, narcissism och missbruk

”Han är så osannolikt konstigt framgångsrik, äcklig och rolig i någon slags blandning.” Så börjar podden Charterkungen av Mohamed El Abed och kapslar väl in den danske chartermiljonären Simon Spies (1921–1984).

Med sitt vilda utseende, billiga flygresor och heltidsanställda harem av unga kvinnor var han lika kontroversiell som framgångsrik. En kombination av briljans och dekadens med ett spår av utnyttjade människor bakom sig. Glamour med smuts i kanten.

Historien om dansken som grundade den skandinaviska charterindustrin är på många sätt ett typiskt porträtt av en gränslös miljardär. Det är en genre som normalt inte intresserar mig nämnvärt men här finns ändå något som tar tag i mig.

Antagligen är det kulissen som fångar mig mest. Här är det inte, som i många andra framgångssagor, Wall street eller Silicon Valley under någon av alla ekonomiska boomar som fått nördiga killar att skjuta ut sig själva i rymden av ren självgodhet. Det här är Danmark och Sverige på 60- och 70-talen, en tid då överdåd och excess var något fult och kollektivismen dominerade såväl den kulturella som politiska sfären. Ändå är historien om Simon Spies minst lika besinningslös som någon Wolf of Wall street-fantasi. Den nyvakna och något naiva samtiden var sannolikt ett perfekt habitat för ett rovdjur som Spies.

Tillsammans med en rad journalister, författare och före detta anställda får vi följa hans resa genom ett liv kantat av iskall opportunism, utsvävande narcissism, tungt missbruk och soldränkta charterresor. Från medlemskapet i nazistpartiet under ockupationen av Danmark till hippieliv och rikskändis. Vänskapen med skandalpolitikern Mogens Glistrup som höll på att välta hela företaget och den futuristiska ”Villa Fjolle” som fortfarande står och blänker med solkig glans i Stockholms skärgård som ett monument över en person som levde sitt liv utan gränser.

Fotnot: ”Charterkungen” finns på appen Naudio.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln