Psykologiprofessorn är nättrollens nya idol

Jon Weman om Jordan B Peterson och drömmen om 1950-talets könsroller

Jordan Peterson.

Radikalhögerns man för dagen heter Jordan B Peterson. Han är kanadensisk psykologiprofessor, men världskänd har han blivit genom sina tirader på Youtube, där han har 35 miljoner visningar, och sin självhjälpsbok från tidigare i år, 12 Rules for Life.

Peterson blandar ta-dig-i-kragen-råd och faktiska observationer från sin terapeutpraktik med klagan över manlighetens kris, politisk korrekthet och postmodernism. Han skriver ofta på ett högstämt, bibliskt klingande språk – i en lista på principer återfinner man bland annat ”ta ned himlen på jorden”. Men han svarade undvikande på National Posts fråga om han tror på Gud: ”jag tror det korrekta svaret är nej, men jag är rädd att han existerar”. Den intellektuella nivån varierar: i ett omtalat exempel försöker han visa att mänskliga hierarkier är oundvikliga genom en hänvisning till neurobiologin hos humrar.


Peterson är inte alt-höger, men det är lätt att se i kommentarsfälten att han blivit dess nya stjärna. Politisk korrekthet – ett verkligt fenomen, med en del bisarra uttryck inte minst på amerikanska universitet – blir i hans värld ett mäktigt, allomfattande förtryck. Och en tacksam måltavla, som ett brokigt spektrum reaktionärer kan enas kring.

Vilket förstås många andra utnyttjat innan – men Peterson representerar något nytt, som ligger rätt i tiden. Han riktar sig till 4Chan-publiken av frustrerande unga män, men i ett ögonblick när denna börjat söka efter något bortom grodmemes och hetsiga provokatörer som Milo Yiannopoulos. Han utstrålar seriositet i stället för trams, och verkar erbjuda ett positivt alternativ i stället för bara ironiskt poserande – han talar till nättroll som på allvar börjat se sig själva som den västerländska civilisationens räddare.

I den mån man kan se försvar för ojämlikhet och återgång till 50-talets könsroller som ett ”positivt budskap”, då.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.