Hjärtligt välkomna till 1800-talet gott folk

Nu svänger pendeln supermegabautajössesjättemassahöger

Tv-serien ”Exit” rullar in i sin andra säsong. ”Men chockfaktorn är borta. Vid det här laget vet vi”, skriver Kristofer Andersson.

2021 är överklassens år. 

Om fjolåret fick relief av borgerlighetens mest klyschiga kinks (se: debatten om Samlade verk) eller av en folklig, populistisk höger handlar 2021 om en enda sak: 

Återgången till feodalsamhälle. 

Pendeln svänger – men inte till vänster utan från höger till … supermegabautajössesjättemassahöger. 


Den politiska temperaturmätaren hänger inte längre hos någon godhjärtad skånsk rasist utan i Djursholms bassänger. Årets nyhetsflash är att den familj som nyss härskade över en fjärdedel av planeten från ett slott i London visst har problem med den intersektionella analysen. Helt öppet ordnas samhället efter dem som kan hålla sig i form genom att springa ett varv runt tomten. Alltjämt är lagstiftning överklassens sätt att kontrollera underklassen.

På de trendkänsliga kultursidorna diskuteras blodsband och arvsrätt. Samtliga som befinner sig innanför argumenterar för att just de har jobbat sig uppåt för egen maskin. 

Kendall Jenner har för övrigt just börjat bära pärlhalsband.


Nyligen hade säsong 2 av den NRK-producerade tv-serien Exit – om framgångsmännens amoral – premiär. Men chockfaktorn är borta. Vid det här laget vet vi. Det finns inte något behov av en tredje säsong av Succession, HBO:s svarta komedi om ett amerikanskt familjekonglomerat – det räcker med att öppna tidningen för att bevittna tidens tech-adel ignorera såväl grundlag som mänskliga rättigheter, samtidigt som papperslösa cyklar hem ytterligare en påse chips till överklassens palän.

Drömmen om gemensam trygghet är avvecklad. I brist på något sant att erbjuda förortens barn – som lär dö snabbare än medlemmarna av den tjattrande klassen – nöjer sig numera även socialdemokrater med att slugga mot ej godkända vinnare av ett musikpris. 

I stället för utökade allmänna pensionsmedel förväntas samtliga medborgare att privatspara tio procent av lönen, om man fortfarande har nån, i globala indexfonder.

I Stockholm siktar moderaten Irene Svenonius på att köra stadens sjukvård i botten ty framtiden stavas privat sjukförsäkring.


Ja, kära läsare, ni hör – välkomna till 1800-talet! Lagom till april lär väl ljudbokens dundersuccé för övrigt ha lett till att en ensam elit äger makt över skriftspråket, precis som det egentligen var tänkt från början. 

I enighet med ovanstående föreslår jag därför ett maktpass snarare än ett vaccinpass: Enbart med­borgare födda i kamelfärgade cashmere­jumpers – och som kommunicerar medelst orden ”topp!”, ”tipp-topp!” och ”härligt!” – bör tillåtas röra sig fritt i samhället.

För alla andra förblir den här världen en icke levbar plats.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.