Kultur

Fientlig mot det mesta

Konspirationsteoretikern Lyndon LaRouche är död

Av: 

Per Leander

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den amerikanske, högerextreme politikern Lyndon LaRouche har avlidit.

Foto: Paul Vathis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

KULTUR

Den amerikanske konspirationsteoretikern och högerextreme politikern Lyndon LaRouche är död.

Han började sin politiska bana i det trotskistiska Socialist workers party, men uteslöts 1964. Därefter bildade han snart en egen grupp som gått under många namn men mest var känd som LaRouche-rörelsen och kännetecknades av en stark personkult runt sin ledare.


Rörelsen blev allt mer fascistiskt präglad och genomförde under 1970- och 80-talen våldsamma attacker mot medlemmar av det amerikanska kommunistpartiet och mot LaRouches före detta kamrater i SWP.

Trots att LaRouche såg Sovjetunionen som huvudfiende, och förespråkade ett preventivt kärnvapenkrig mot ryssarna, var han även fientlig mot det amerikanska etablissemanget, brittiska kungahuset, och de ”judiska bankirer” som han menade styrde världen.


Många av LaRouches konspirationsteorier har anammats av dagens Trumpanhängare. Själv försökte Lyndon LaRouche ställa upp i det amerikanska presidentvalet åtta gånger, oftast för demokraterna, senast 2004.

I Sverige var LaRouches anhängare organiserade i Europeiska arbetarpartiet (EAP), som var ökänt för sitt Palmehat under 1980-talet.

Själv var den paranoide LaRouche övertygad om att såväl CIA som KGB försökte mörda honom. Allt tyder dock på att hans död den 12 februari vid 96 års ålder var helt naturlig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Antisemitism

Konspirationsteorier