Varningsklocka inför kommande katastrofer

”Floodlines” berättar om orkanen ”Katrina” – och stormarna före

Två tredjedelar av USA:s miljonärer sägs ha bott i Louisiana när den ”stora stormen” dränkte semesterön Last island utanför New Orleans 1856. Bland de över 200 som dog var många rika plantageägare, lyxturister och deras slavar.

The Atlantics podcast ”Floodlines” djupdyker i händelserna före, under och efter orkanen Katrina i augusti 2005. Men den tar avstamp i stormen 1856, och historien om slaven Richard (efternamn okänt) som förgäves försökte varna sina ägare och själv var en av få som lyckades överleva.

Få saker har präglat New Orleans så mycket som slaveriets historia – och den oroliga väntan på nästa förödande naturkatastrof.

Det paradoxala med Katrina var att New Orleans först såg ut att ha klarat sig oväntat bra ur stormen. Katastrofen kom senare – när bristfälliga skyddsvallar kollapsade och hjälpen uteblev. Överlevare fick parera rädda och skjutglada poliser när medier påstod att våldsverkare tagit över staden.

”Floodlines” skildrar de drabbades känsla av övergivenhet och sorg över att se stadens starka, afroamerikanska kultur slås i spillror. Minnen ur en lång historia av rasism bubblade upp.

Toppstudenten Le-Ann, som var tonåring när Katrina slog till, blev plötsligt flykting i sitt eget land, deprimerad och inom kort gravid och tvingad till dubbel- och trippeljobb för att överleva. ”Floodlines” skildrar människorna vars liv fick en mörkare vändning, men har också något att säga om katastrofberedskap rent allmänt.

Man kan inte förvänta sig att staten alltid ska komma till räddning på en vit springare, påpekar Michael Brown, dåvarande chef för katastrofmyndigheten FEMA, i en öppenhjärtig intervju i sista avsnittet. Särskilt inte om man bor på en plats som New Orleans, där stora delar av staden befinner sig under havsnivån.

Browns kommentar är en dånande varningsklocka. I en framtid av accelererande klimatkatastrofer kan man tala om förberedelser, miljöarbete och räddningsinsatser – men i slutändan är det troligtvis du som kommer bära skulden för att ha bosatt dig ”fel”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.